Сините предлагат да се създаде фонд за лечение на наркозависими
Сините предлагат да се създаде фонд за лечение на наркозависими / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините предлагат да се създаде фонд за лечение на наркозависими
38101
Сините предлагат да се създаде фонд за лечение на наркозависими
  • Сините предлагат да се създаде фонд за лечение на наркозависими

Да се създаде фонд за лечение на наркозависими към министъра на здравеопазването, предлагат от Синята коалиция с промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, обяви депутатът от обединението Ваньо Шарков. Ето какво каза народният представител:

При срещата в Стара Загора, която имахме със сдруженията на майките срещу дрогата се оказа, че децата до 18 години не могат да бъдат лекувани, ако са наркотично зависими, защото психиатричните болници нямат такива условия, нямат детски отделения. Ние внасяме промяна в закона, с която предлагаме да бъде създаден фонд за лечение на хората с наркотична зависимост. Всички глоби и санкции по този закон да влизат в този фонд и да бъдат използвани за лечение на тези хора. В момента те отиват в държавния бюджет. За да няма колизия с бюджета за 2011-а, предлагаме тази промяна да влезе от началото на 2012 година. А с наредба на Министерството на здравеопазването, съответно преминала като постановление на Министерския съвет, да бъде уреден начинът, по който да се управлява този фонд.

Идеята ни е управлението да бъде по начина, по който се управлява Фондът „Асистирана репродукция" или така известният Фонд „Инвитро", защото участието на гражданските организации в управлението на фонда и в контрола по разходването на финансовите средства ще даде възможност да се гарантира, че тези пари няма да бъдат използвани за нищо друго.