Санданско село пълзи към река Струма
Санданско село пълзи към река Струма / снимка: DarikNews.bg, Благоевград

Къщи, подпорни стени и улици са застрашени от срутване в санданското село Вълково. Жилищата на десетки жители са напукани и като цяло селото всеки изминал ден пълзи към река Струма, съобщи за Дарик депутатът от „Атака” за Благоевградски избирателен район Огнян Тетимов. „Ако не се предприемат спешни мерки и санкции срещу фирми, които нерегламентирано черпят инертни материали от реката, щетите ще бъдат непоправими”, алармира народният избраник.

Вече втори месец повече от 4000 души в няколко големи сандански села са откъснати от общинския център и бедстват заради пропаднала колона на мост над Струма, в района на главен път Е-79. Съоръжението рухна на 5 декември, когато реката отнесе и част от международния път за Гърция. Оттогава мостът е затворен за движение на хора и коли.

„Лично вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов се ангажира да отпусне 1,2 млн. лева по линия на комисията по бедствия и аварии. Разпоредено е на кмета на Сандански Андон Тотев да проведе обществена поръчка за избор на фирма за укрепване и основен ремонт на моста. Очаква се ремонтът да бъде финализиран към края на месец март”, каза депутатът Тетимов, който постави проблема на дневен ред по време на парламентарен контрол миналия петък.

Мостът над река Струма е укрепван преди време, но все още не е известно дали дейностите са били извършени с гарантирано качество. Говори се, че строителните работи са извършени от дружеството на бизнесмен, който е в близки отношения с кмета на Сандански Андон Тотев. „Не мога на този етап да съобщя името на фирмата, но специално ще извърша проверка”, обеща Тетимов.

Новини от Благоевград