Бутат две незаконни къщи край яз. Цонево
Бутат две незаконни къщи край яз. Цонево / Дарик Варна, архив

За две незаконни сгради край язовир "Цонево" има издадени заповеди за премахване. Това съобщават от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Като част от акцията за проверки край язовирите, край най-големия водоем във Варненско, в селата Аспарухово и Дебелец са извършени общо 43 проверки на строежи. За 4 строежа са образувани административни производства за спиране на строителството. Градежите са изпълнявани в отклонение от издадени строителни книжа. За други две сгради от ДНСК има издадена заповеди за забрана ползването им. Съставени са 35 констативни протокола за строежи, за които не са установени нарушения.

Няма данни за наличие на имоти-частна собственост, попадащи в заливаемата зона на язовир "Цонево".

Половината от строежите по язовирите са незаконни, обяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. През последните три месеца са проверени 52 язовира, с общо 1470 обекта, от които 748 са нерегламентирани. До края на април собствениците на тези обекти ще имат възможност да предоставят документите, с които разполагат, обясни още министър Плевнелиев.

„Възможно е, ако се предоставят доказателства, част от обектите със заповеди за премахване да бъдат намалени. Чак тогава ще бъдат издадени заповеди за премахване, заповеди за ползване, към момента това, което ние имаме, са констативни протоколи", коментира министърът.