Художествената галерия показва ценностите си пред Европа
Художествената галерия показва ценностите си пред Европа / netinfo

Градска художествена галерия събира произведения на творци, изграждали духовния й облик през годините, в специален каталог. Изданието е резултат от проекта "Ценностите на Градска художествена галерия-Варна". Цялата реализация е част от кандидатурата на общината за Европейска столица на културата през 2019-та година. Проектът е финансиран по европейска програма. Липсата на средства до момента е била причината подобен каталог да не бъде издаден, коментира директорът на галерията Ванко Урумов.

В книгата са представени общо 375 творби на 170 автори. Има няколко неща, които отличават каталога от други подобни издания. Още в самото начало впечатление прави корицата, която няма заглавие, но има изображение. Вижда се снимка на сградата на галерията, която провокира да разлистят страниците тези, които са виждали зданието, но не са запознати какво представлява, смята Урумов.

При оформянето на каталога е избегнато подреждането на авторите по азбучен ред. Последователността следва годините на раждане на творците. Обособени са раздели и цели колекции на автори. Сред тях са колекция от “Портрети на делегати участници в подписването на Вестфалския мир през 1648 година”- 9 портрета на знатни особи от Гент, рисувани 1647-48 година и колекция от “Шест миниатюри, повлияни от школата на т. нар. “малки холандци”, неиндифицирани като място и датировка. Втората е дарение от художника Ангел Атанасов. С различната система има възможност да се увеличи броят на експонираните произведения и творци, каза още директорът на галерията.

Официалното представяне на каталога ще се състои на 4-ти февруари от 18.00 часа в сградата на галерията.

Относно развитието на ремонтните дейности, които трябваше да започнат в изложбената сграда още през есента, Урумов коментира, че все още не са стартирали и няма яснота по въпроса кога ще се случи това.