Евродепутати искат политически сигнал към България за Шенген
Евродепутати искат политически сигнал към България за Шенген / снимка: IMPACT PRESS GROUP

Групата на консерваторите в Европейския парламент призовава Франция и Германия да дадат "силен политически сигнал" на България и Румъния за перспективите им да станат бързо част от шенгенското пространство за свободно движение в рамките на Евросъюза, съобщава АФП.

Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент смята, че е необходимо да се изпрати силен политически сигнал към България и Румъния, изтъква в писмо нейният заместник-председател германецът Манфред Вебер. "Целта е да ги уверим в честната и ясна перспектива за бързо присъединяване, като подчертаем, че предварително условие за това е напредък по отношение на сигурността", добавя той.

Нашата политическа група смята, че е необходимо да се предложи перспектива на България и Румъния да се присъединят към този кръг в близко бъдеще, изтъква още евродепутатът. Струва ни се, че двете страни биха могли да изпълнят условията за присъединяване през 2011 г., ако ускорят усилията си, уточнява той.

Шенгенското пространство позволява на 400 милиона граждани на 25 европейски страни да се движат без паспорт. Франция и Германия обаче се противопоставят на разширяването му с Румъния и България, като изтъкват проблеми със сигурността. Финландия се присъедини към тази позиция на 20 януари.

Писмото на Вебер е адресирано само до френския и германския министър на вътрешните работи Брис Ортфьо и Томас де Мезиер, допълва БГНЕС. "Моля ги да действат възможно най-бързо, като покажат на България и на Румъния, че е възможно да изпълнят условията за присъединяване към шенгенското пространство в най-кратки срокове и по стриктен начин. Важното е преди всичко да се избегне объркването около изискванията, които трябва да бъдат изпълнени, и перспективите за присъединяване", подчертава той.

Групата на ЕНП се отнася сдържано към каквото и да било прибързано разширяване на шенгенското пространство, припомня евродепутатът. "Струва ми се обаче, че е вредно да се създава впечатлението, че ЕС поставя нови условия, променяйки по този начин протичащия процес, като реакция на неуспешни опити в миналото".