Прогнозират недостиг на лекари в Италия след 4 години, може да се наложи „внос”
Прогнозират недостиг на лекари в Италия след 4 години, може да се наложи „внос” / снимка: sxc.hu

След четири години, през 2015 г. Италия ще страда от недостиг на 20 000 лекари, пише в. "Кориере дела сера", като се позовава на италиански експерти, коментиращи приетия в петък от италианското правителство тригодишен план за здравеопазването.

Експертите предупреждават, че през 2015 г. в Италия ще има повече пенсионирани медици, отколкото новодипломирали се лекари. Трябва ли и ние като Великобритания и САЩ да започнем да внасяме лекари отвън, питат експертите.

Дисбалансът между лекарите в пенсия и дипломиращите се медици ще започне да се усеща още през 2012 г. От министерството на здравеопазването обмислят няколко варианта за справяне с кризата. Сред тях е увеличаване на финансираните от държавата трудови договори на медиците. Сега те са едва 5000, което е крайно недостатъчно, пише БТА, като се позовава на италианското издание.

Експертите предупреждават още, че лекарите в началото на кариерата си в Италия получават много ниско възнаграждение, което ги подтиква да търсят други пътища за реализация. Освен това някои специалности страдат от хроничен недостиг на специализанти, твърдят здравните експерти. Това са анестезиологията, радиологията, педиатрията, нефрологията и гериатрията.

Ако не бъдат взети спешни мерки още от сега, през 2018 г. Италия може да изпита дори недостиг на 22 000 медици, прогнозират експертите в министерството на здравеопазването, както и представители на лекарски сдружения.