Участниците в експеримента Марс 500
Участниците в експеримента Марс 500 / снимка: www.sxc.hu

Повече от 40 години след като Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на Луната, многонационалният екипаж от руския експеримент "Марс 500" ще има възможност "да стъпи" на Червената планета. По точно участниците в експеримента ще напуснат цилиндричната капсула, в която са затворени от 233 дни, и ще се разходят из специално обособена да наподобява на условията на Марс територия, пише в. "Индипендънт".

Капсулата, в която от 233 дни живеят трима руснаци, един французин, един италиано-колумбиец и един китаец, е част от модула, в който се извършва експериментът. Осеммесечното пребиваване на шестимата мъже в капсулата наподобява периода на пътуване до Червената планета. По време на него участниците в експеримента бяха лишени от почти всякакви нормални средства за комуникация, като телефони и телевизори, и изпращаха съобщения до Земята само чрез имейли, които пристигаха до получателя със закъснението, с което биха пристигали и ако действително се изпращат от кораб, пътуващ за Марс.

На 1 февруари се очаква капсулата, с която "пътуват" участниците в експеримента, да започне да симулира позициониране на орбитата около Марс и да започне да обикаля планетата. Симулативното кацане е предвидено за 12 февруари

Неотдавна един от участниците в експеримента разказа чрез имейли как екипажът е празнувал Коледа в капсулата. Вместо пред традиционната коледна камина празникът преминал пред снимка на камина. Елхата пък била от картон.

Близо 6000 бяха кандидатите за участие в експеримента. 20 процента от тях бяха жени. След подбор кандидатите бяха сведени до 15, от които бяха подбрани шестимата финалисти. Експериментът се провежда в московски институт. Решено бе екипажът да е еднополов, защото при предходен разнополов експеримент участничка от Канада каза, че е била изнасилена от руски участник, докато други двама мъже от експеримента се биели за нея.

Действително пътуване до Марс все още е далечна перспектива, отбелязва БТА. Според руски учени това няма да се случи в идните 15-20 години. НАСА на свой ред говори за няколко десетилетия. През октомври миналата година американки учени предложиха първото пътуване до Марс да е еднопосочно. Което означава, че първите астронавти там ще бъдат заселници.