Оригиналите от записите с Танов са унищожени, не могат да ги сравнят с изнесените
Оригиналите от записите с Танов са унищожени, не могат да ги сравнят с изнесените / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Слушали Танов за контрабандна схема, която не се потвърдила
37281
Слушали Танов за контрабандна схема, която не се потвърдила
  • Слушали Танов за контрабандна схема, която не се потвърдила

Ваньо Танов е подслушван по официално разрешените от съда специални разузнавателни средства, разписани от вътрешния министър Цветан Цветанов. Те са били по сигнал за участие в контрабандна схема, която обаче не се е потвърдила и в 10-дневния законов срок СРС-тата са били унищожени.

Факти за участие на Ваньо Танов не са открити. С изтичането на срока записите се унищожават автоматично от компютъра без човешко участие, уточниха от прокуратурата. Така оригиналите са унищожени и няма с какво да се сравни съдържанието им.

В момента продължава проверка на компютрите на служба ДОТО в МВР дали от тях са копирани телефонните разговори на Ваньо Танов и останалите лица от властта, научи Дарик от източници в прокуратурата. Извършват се разпити на служители от ДОТО и ДАНС, продължават и разпитите в Националната следствена служба на лицата, провеждали разговорите. В момента на разпит там е шефът на митниците Ваньо Танов, ще бъде разпитван и премиера Бойко Борисов.

Прокурорът по делото обаче не е запознат с тези разговори, от МВР не са му докладвали за тях. В момента се изясняват причините затова. Днес следователят ще обсъди и изречение по изречение вчерашната експертиза с експертите, които са я изготвили. Ще изясни фактите от съдържанието на разговорите, включително и около пивоварна „Леденика”.

Проверката на компютрите на ДОТО обаче ще се забави, тъй като не може да се спре работата на службата. Фонографска експертиза, възложена на професор от БАН, пък ще изяснява дали думите са манипулирани.

Вчера прокуратурата публикува на сайта си информация, че част от записите на разговори между високопоставени държавници, изнесени в медиите, не са оригинални и върху тях е извършена допълнителна манипулация. Това сочи изготвената от Националния институт по криминалистика и криминология експертиза на аудиозаписи, представени от вестник „Галерия”. Става въпрос за записите, в които участват директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов, министърът на финансите Симеон Дянков, заместникът му Владислав Горанов, премиерът Бойко Борисов и бившият заместник на Танов Антоний Странджев.