Гласуват фонда за подпомагане на културата
Гласуват фонда за подпомагане на културата / снимка : Дарик Пловдив/ архив

Предложението на независимия общински съветник и лидер на „Сдружение за Пловдив" Дани Каназирева за съдаване на общински фонд за подпомагане на културата, ще гласуват днес общинските съветници. Според него три процента отчисления от всяка разпоредителна сделка на общината и 30% от концесиите на паметници на културата ще отиват за подпомагане на културни прояви и инициативи с общинско, регионално,  национално и международно значение.

Около 35 хил. лева годишно взима община Пловдив от концесии на паметници на културата. Пари ще се събират и от дарения и спонсорство, като ще се харчат според волята на дарителя.   

Общинският фонд ще се управлява от Управителен съвет с председател и десет члена, които ще бъдат избирани от Общинския съвет.  

Ако общинските съветници приемат идеята ще бъдат разработени програми и проекти за насърчаване на изяви на гражданите от различни етнически и религиозни общности с насоченост в областта на културата, даровити деца и младежи, професионалното и любителско изкуство.