ГЕРБ: Община Харманли проваля обществена поръчка. Кметът: Да не си правят пиар на мой гръб
ГЕРБ: Община Харманли проваля обществена поръчка. Кметът: Да не си правят пиар на мой гръб / netinfo

Община Харманли е провалила без обяснение обществена поръчка за почистване коритото на река Бисерска в село Лешниково за 165 хиляди лева, твърдят от ГЕРБ - Харманли. Често реката излиза от коритото си и залива дворове, градини и улици в селото. Тя поема водите от приливните канали на язовирите „Орешец" и „Смирненци", както и на още три по-малки язовира. Освен това тя е водосбор на водите от селата Лешниково, Славяново, Болярски извор, Върбово, Смирненци, Орешец, Черна могила и Иваново. Коритото е обрасло с храсти, има паднали огромни дървета, на места е задръстено с наноси пръст.

През лятото на миналата година Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпусна 165 хил. лева за почистване на коритото на река Бисерска. Тогава бе обявена обществена поръчка, която трябваше да се проведе на 30 юли 2010 г., казват от харманлийския ГЕРБ.

Поради куп недоглеждания община Харманли прекрати обществената поръчка за избор на фирма, която да почисти реката, твърдят от партията. Според тях основният пропуск на местните власти е, че не са подали документи за получаване на разрешително за ползване на воден обект, както и че няма изградена геодезична мрежа на коритото на реката, където трябва да се почисти. Над 15 фирми кандидатстват за почистването на коритото на реката и се явяват в Общината в деня на търга, повече от час никой от общинска администрация не влиза в залата, след което служители заявяват на кандидатите, че търгът се отменя - без да бъдат посочени причини за това.

От ГЕРБ са направили официално запитване до кмета на Харманли Михаил Лисков, което той коментирал като „собствени умозаключения на Наталия Пачеманова" - общински координатор на партията и общински съветник. Остава открит въпросът кой ще поеме отговорността при едно евентуално наводнение на Лешниково, което е реално точно в сезоните на по-обилни валежи зимата и пролетта, питат от ГЕРБ - Харманли.

Днес в късния следобед кметът Михаил Лисков заяви, че от ГЕРБ вече е имало подобно запитване, на което те са получили отговор. Няма какво да коментирам повече. Ако ГЕРБ си правят предизборен пиар на мой гръб, проблемът си е техен. Аз съм им отговорил обстойно, така че не разбирам какво още искат от мен, каза Лисков.