Видео уличавало РЗС във фалшифициране на подписката за референдум
Видео уличавало РЗС във фалшифициране на подписката за референдум / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Председателят на парламента Цецка Цачева обяви пред бТВ, че разполага с видео материал, който доказва, че подписката на партия Ред, законност и справедливост за разпускане на парламента и свикване на Велико народно събрание е фалшива. В реплика на председателя на РЗС Яне Янев, който беше в студиото на предаването "Тази сутрин", тя каза, че на видеоматериала се виждали хора, които в офис дописвали според нея подписката.

В края на миналата седмица Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) изпрати писмо до Цецка Цачев, в което я информира, че е извършена масирана проверка на подписката на РЗС, с която партията поиска свикване на национален референдум за разпускане на 41-то Народно събрание, свикване на Велико народно събрание и изработване на нова Конституция. По думите на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев, в подписката има открити нарушения и злоупотреба с лични данни, заради което ще бъде сезиран главният прокурор. Установено е, че има имена на починали, сгрешени адреси, голям брой еднакви почерци. 

В началото на декември РЗС внесоха в парламента подписите на 600 000 граждани, които подкрепят инициативата.

"Това, което се случва е безпрецедентен акт на репресия от страна на силови структури, затова, че ДАНС проверява нашата подписка за референдум. Дебатът ще отиде в Европейския парламент, сезирали сме и Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието и правата на човека". Това каза лидерът на РЗС Яне Янев.

На въпрос наистина ли хора от отвъдното са се подписали в подписката, Янев отговори, че няма по-опозоряващо от това да дойдат у вас в 10 без 15 вечерта, да показват картите от ДАНС и да казват вярно ли е, че вие сте се подписали в подписка, която цели преврат в държавата.

"Това е гражданска инициатива, според Лисабонския договор може и по интернет да си напишеш името. Според Янев се мери с двоен аршин. "Това, което се случва е политическа репресия. Това ще предизвика в Брюксел много сериозна полемика. Знам, че това, което правим е справедливо и е в полза на обществото и неслучайно се стигна до това господин Борисов да иска поправителен, защото се оказа, че той е слаб човек. Борисов вече не е оня Борисов, който беше в началото на мандата", категоричен бе Яне Янев.

От своя страна председателят на парламента Цецка Цачева коментира, че България е правова държава, тя има закони, които трябва да се спазват, в закона за ДАНС първи член казва, че в компетентност на ДАНС е да изследва процесите, които нарушават защитата на класифицираната информация. "От сигнала, който аз получих, има категорични данни за информационните масиви, които са ползвани с лични данни на граждани в тази подписка. Има достатъчно данни и не приемам твърденията на господин Янев, че съм сезирала ДАНС под натиск. Това ме обижда", категорична бе Цачева.

"При мен не дойде един човек с каскет, по обичайния начин информацията беше пусната в кутията ми на народен представител на НС. Вътре имаше такива данни, които се потвърждават от картината. За разлика от господин Янев, до мен стигна материал с визуален запис. Има компетентни органи, които трябва да кажат вярно ли е, или не. Имам видеоматериал, който в мен създава основание да сезирам ДАНС", подчерта Цачева. Тя каза още, че не познава лицата, които се виждат на този запис и не било нейна работа да коментира това. "Някои хора пишат в офиси на РЗС се вижда на записите, не го твърдя това, защото е възможно да е манипулирано. Свършила съм своето задължение", категорична бе Цачева.

Яне Янев, от своя страна заяви, че Цачева е сбъркала професията си. "Трябвало е да станете милиционерка, била сте и партийна секретарка", каза Янев.