Благоевградска област ще дава пример как се образоват ромите
Благоевградска област ще дава пример как се образоват ромите / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Областният управител Валери Смиленов свика на заседание Областния съвет по етническите и демографски въпроси /ОССЕДВ/. Темата на проведеното заседание е била „Образованието на ромските деца". Целта е да се идентифицират причините за изоставащото и незадоволително ниво на образованието на ромските деца, както и да се изготви план за действие на ОССЕДВ в сферата на образованието и интегрирането на ромските деца, уточняват от кабинета на областния управител.

Участие в заседанието са взели директори на училища от област Благоевград, кметове и представители на общините. По темата е направила презентация Валентина Николова, експерт по програма „Заедно в час".

В проведената дискусия представителите на общините и директорите на училищата, където се обучават ромски деца, са споделили своя опит.

"Няма да допуснем да се изправяме пред социални катаклизми с непредвидими последици. Ще бъдем пример за останалите области в страната. Образованието е най-добрата инвестиция за противопоставяне на дискриминацията и преодоляване на разликата в благосъстоянието и условията на живот на ромите, за да бъде прекъсната връзката между бедността и социалното им изключване", е коментирал по време на заседанието областният управител Валери Смиленов.