Кметът на Враца в обучителен семинар за извеждане на деца от институции
Кметът на Враца в обучителен семинар за извеждане на деца от институции / снимка: Дарик- архив

Участие в семинар „Нови перспективи в деинституциализацията и реформата в грижата за децата" ще вземе кметът на Община Враца - д-р Костадин Шахов. Той ще се проведе в София на 20 януари. На семинара ще бъдат дадени практически указания как общините могат да кандидатстват за изпълнение на инвестиционни инфраструктурни проекти за услугите, определени по проекта "Детство за всички", финансирани от Оперативните програми „Регионално развитие" и „Развитие на селските райони".

Изпълнението на такива проекти ще гарантира изграждането на нови или преструктурирането на вече съществуващи сгради, в които ще се осигуряват нови видове грижи за деца над 3 години или младежи с увреждания, които сега са настанени в институции.

За община Враца са предвидени за изграждане два центъра за настаняване от семеен тип с капацитет по 14 деца и едно защитено жилище за 10 деца. 1 млн. 315 хил. лв. ще получи община Враца за реализиране на проекти за деинституциализацията на деца с увреждания и деца лишени от родителски грижи,