НСИ: Ако не се доверявате на преброителя, не го пускайте в дома си
НСИ: Ако не се доверявате на преброителя, не го пускайте в дома си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НСИ: Ако не се доверявате на преброителя, не го пускайте в дома си
37126
НСИ: Ако не се доверявате на преброителя, не го пускайте в дома си
  • НСИ: Ако не се доверявате на преброителя, не го пускайте в дома си

Между 2000 и 6000 лева глоба и завеждане под наказателна отговорност заплашват преброителите, които злоупотребят с данни на хората, съобщи Финка Денкова от Националния статистически институт. Все пак тя посъветва хората, които се притесняват да допуснат преброителя в дома си, да не го правят, тъй като попълването на преброителната карта може да стане и пред жилището. Отговорите за етническата принадлежност и вероизповеданието няма да бъдат задължителни.

От националната статистика призоваха хората да използват възможността за преброяване чрез интернет. То ще се проведе от 1 до 9 февруари, а от 10 до 28 февруари ще се извършва по класическия метод.

За преброяването на населението през февруари са обучени 55 000 преброители и контрольори. Въпреки че не са им изисквани свидетелство за съдимост, от националната статистика гарантираха, че няма да има злоупотреба с данни и ще ги запазят в тайна. “Няма да влезе в дома ви полицай данъчен или лице, срещу което са постановени наказателни мерки, влезли в сила със съдебно решение”, успокои Денкова.

Тя бе категорична, че ако до 9 февруари, до когато протича интернет броенето, на вратата позвъни преброител, той е измамник. Истинските преброители ще тръгнат в 8 часа на 10 февруари. Участието в преброяването е задължително, както и отговорите на всички въпроси, с изключение на тези, които се отнасят до етническа група и майчин език, религиозност и вероизповедание, наличие на ограничение, процент трайно намалена работоспособност.

Ако сме се преброили по интернет, трябва да предоставим уникален номер на преброителя. Този номер ще ни бъде изпратен по електронната поща веднага след това. Според Денкова попълването на онлайн формуляра отнема на човек не повече от 10 минути, ако много бавно се извършва, което означава, че за домакинство, състоящо се от трима души, ще е нужен около половин час.

Попълването на преброителна карта на ръка отнема около 20 минути на човек.