Броят на жертвите от наводненията в Бразилия надхвърли 500
Броят на жертвите от наводненията в Бразилия надхвърли 500 / снимка: Reuters, архив

Проливните дъждове, които опустошиха планинските райони в бразилския щат Рио де Жанейро, са отнели досега живота на повече от 500 души, предаде АФП, като се позова на информации в днешните бразилски вестници. Медиите описват обстановката в щата Рио де Жанейро като „най-голямото природно бедствие в страната”. През 1967 г. наводнения в район северно от град Сао Пауло загинаха 436 души, посочва АФП.

Най-много жертви, 225, са регистрирани в град Нова Фрибурго, на 140 км от Рио де Жанейро. В Терезополис, на 100 км от столицата на щата, са загинали 223 души, а в съседното градче Петрополис - 39. „Засегнатите от свлачища райони изглеждат като след силно земетресение”, заявил за Ройтерс кметът на Терезополис Жоржи Марио. В някои населени района на кметството са разрушени всички жилищни сгради, прекъснати са пътищата и са срутени мостове.

Властите на щата Рио де Жанейро обвиняват местните власти за огромния брой жертви. Според местната преса кметствата разрешавали да се строят паянтови жилища на планински склонове и да се заселват непригодни за живеене сгради.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф вчера подписа указ за отпускане на 780 млн. реала (460 млн. долара) за оказване на помощ и възстановяване на засегнатите райони. В спасителните операции участват военни хеликоптери. Бразилските Военно-морски сили са изпратили за засегнатите райони полева болница. Спасителните отряди използват тежки строителни машини, за да разчистят пътищата към някои от най-силно засегнатите райони, посочва Ройтерс.