Специално звено ще проучва минералните извори в София
Специално звено ще проучва минералните извори в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Специализирано общинско звено ще се грижи за проучването и развитието на изворите с минерална вода в София, решиха общинските съветници.

Само два минерални извора в София се ползват, при положение че разполагаме с над 40, каза вносителят на предложението Вили Лилков от групата на ДСБ. Такива бани има в града от над 3500 години и той така се е създал, уточни още той.

Росен Малинов от групата съветници на БСП поиска работата по изследването и развитието на минералните извори да се финансира само от бюджета и щата на Столичната община.

Съветниците не приеха предложението му, защото по думите на Лилков, проектът е мащабен и инвестицията няма да е малка. С ограничен бюджет нищо няма да се случи, допълни той. Като пример съветникът посочи сондаж на 1 линеен метър, който струва около 200 евро. Такива хидроложки изследвания вече са направени преди повече от 20 години. Парите са вложени, трябва само да ги развием, каза още Лилков. По думите му инвестицията ще бъде възвърната, защото тези извори могат да се ползват за СПА-центрове, балнеология, производство на нектари, води, лечебни продукти и дори отопление при екстремни ситуации.