Домът за стари хора в Тервел отвори врати
Домът за стари хора в Тервел отвори врати / община Тервел

В Добричка област отвори врати още един дом за стари хора. Той се намира в село Полковник Савово, отдалечено на 3.5 км от Тервел, и има капацитет за 25 души. Инвестициите в него са за 580 000 лева. За новото социално заведение е използвана сградата на бившето начално училище, което е закрито в началото на нашия век. До изграждането на дома, за старите хора в Тервелско се предлага само домашен патронаж с капацитет за приготвяне на храна за 150 души.

Проектът за дома е одобрен през пролетта на 2007 година. Общината получава 400 000 лева по него. Към сградата на старото училище, която се надстроява, се изгражда нов корпус с топла връзка и двете се обединяват под общ покрив. Социалното заведение разполага с 12 стаи за домуващи, дневна, трапезария, кабинети за медицински и социален специалист и всички необходими помещения. Поставена е соларна система за топла вода, построена е рампа на централния вход. Последният етап от изграждането, общината финансира със собствени средства - довършва се вертикалната планировка на сградата - оформят се тротоарни настилки, алпинеум, ограда и отводняване. Строителството приключва през есента на 2010-а, три години след първата копка.

Домът за стари хора в Тервел отвори врати
netinfo

Основната част от мебелите са закупени със средства по Програма за развитие на селските райони - 30 000 лева. Оборудването за медицинския кабинет е предоставено от МБАЛ Тервел. От местната Школа по изобразително и приложно изкуство при обединения детски комплекс са декорирали интериора и са предоставили свои произведения за стаите. Екипът на социалното заведение включва 11 души - директор, социален работник, четири медицински сестри, две санитарки, кухненски работник, огняр и домакин. Седем от тях са дългогодишни служители на болницата, а останалите живеят в Полковник Савово и съседното село Бонево.

През октомври м.г. община Тервел е подала проект по Програмата за развитие на селските райони, който предвижда доставка за дома на микробус, пригоден за хора със затруднения в придвижването и лекотоварен автомобил "пикап". При одобрение на Стратегията за местно развитие на местната инициативна група ще има възможности за изграждане и обзавеждане на рехабилитационен център за възрастните хора в дома. За двата проекта се очаква оценка през тази година.

Домът за стари хора в Тервел отвори врати
netinfo