Обявиха списъците с преброители и контрольори
Обявиха списъците с преброители и контрольори / DarikNews.bg

Списъците с одобрените преброители и контрольори, ангажирани с преброяването във Великотърновска област, са обявени в сградите на Териториалното статистическо бюро и Общинските преброителни комисии в цялата област.

За едномесечния срок, в който се набираха преброители и контрольори, бяха получени 3 107 заявления, при необходими 2 030. 999 души са кандидатствали за община Велико Търново, 526 за община Свищов и 523 за община Горна Оряховица.

Одобрените кандидати ще преминат еднодневно обучение през януари по обявен график, приложен към списъците. Лекторите ще бъдат специалисти от Териториалното статистическо бюро, които ще разясняват правата и задълженията на преброителите и контрольорите, ще бъде указан начинът на попълване на преброителните карти и на провежданите извадкови изследвания за миграция и раждаемост. Ще бъдат предоставени материали, необходими при провеждането на преброяването.

Преброяването започва в 0.00 часа на 1 февруари. Първият етап ще продължи до 24 часа на 9 февруари и ще се извършва по интернет чрез информационна система „Преброяване 2011".

Вторият етап ще бъде от 8 часа на 10 февруари до 20 часа на 28 февруари, като преброяването ще се извършва чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата.

По време на преброителната кампания ще работи Подпомагащ център с национален телефон за информация и консултации: 0700 16 310.