Спасиха паникьосана жена, загубила се в Лозен планина
Спасиха паникьосана жена, загубила се в Лозен планина / снимка: DarikNews.bg, архив

Жена се е загубила вчера в района на Лозен планина. „Това е крайно неразумна постъпка и е ярък пример как от собственото си безразсъдство, човек може да се вкара в беда”, коментира пред Агенция „Фокус” дежурният спасител Камен Якимов от Планинска спасителна служба (ПСС) при Български червен кръст.

Жената е решила в слънчевия ден да се разходи в Лозенската планина и чак, когато се е свечерило е осъзнала, че вероятно се е загубила. „Изпаднала е в паника и е започнала да търси такава помощ, че и Господ не може да й помогне в такава ситуация”, каза Якимов. В резултат на нейния личен късмет и съветите, които са й били дадени от страна на спасителите в ПСС, изходът е бил благоприятен.

В Лозенската планина дори при зимните условия не би трябвало да има обективни причини, които да застрашат живота на изгубил се човек. „По информация от мой колега, тя толкова се е паникьосала, че е била в състояние да извърши какво ли не неразумно действие и е била опасна сама за себе си”, посочи спасителят.

В планината няма екопътеки, но има един черен път, който води от село Лозен към село Пасарел. Пътят пресича планината през един превал непосредствено до най-високия връх. Има много нерегламентирани маршрути, приличащи на пътища, в резултат на безразборната дейност на АТВ машините, разясняват спасителите. „Човек, който не е запознат с условията на тази планина, много лесно може да се загуби. Всякакви действия в планината трябва да се предприемат с разум. Голяма част от нещастията в планините се случват поради тотална липса на разсъдък”, каза още Якимов.

Независимо от състоянието, в което е изпаднала, жената е послушала съвета на дежурния спасител да се върне по една отсечка от маршрута, който е минала. Там е попаднала на местни хора, които са я превели до село Пасарел и след това с градския транспорт се е прибрала в София. Тя е разполагала с мобилен телефон, но той е бил пред изключване.