Кметът: Борисов е бил подведен за ул. Девня
Кметът: Борисов е бил подведен за ул. Девня / © снимка: goverment.bg
Кметът: Борисов е бил подведен за ул. "Девня"
36887
Кметът: Борисов е бил подведен за ул. "Девня"
Кметът: Борисов е бил подведен за ул. "Девня"
  • Кметът: Борисов е бил подведен за ул. "Девня"
  • Кметът: Борисов е бил подведен за ул. "Девня"

Премиерът е бил подведен, че е открил участък с некачествено изпълнение и че е дал пари за ул. „Девня”. Това каза кметът Кирил Йорданов по повод коментарите на Бойко Борисов, че градоначалникът се е скрил и не е поел отговорност за пропаднала отсечка на улицата.

„Можех да имам вид на скрил се човек, ако аварията беше в моята компетентност и не съм я направил. Няма такова нещо”, беше краткият коментар на кмета по повод изказването на Борисов.

Йорданов обясни, че пропадането на участъка на ул. „Девня” се дължи на ВиК авария, а не на некачествено изпълнение. Освен това този участък не е бил открит от премиера, тъй като той е бил построен още преди парламентарните избори, каза Йорданов.

Кметът допълни, че сегашното правителство не е давало пари за тази отсечка. Дотук са изразходвани 18 млн. и 147 хил. лева, от които 7 млн. и 712 хил. лева са пари на общината и 9 млн. – от правителството на Сергей Станишев. За ул. „Девня” кабинетът на Бойко Борисов не е отпуснал и лев. Дал е 1 млн. и 334 хил лева, но са те са за ул. „Атанас Москов”, допълни градоначалникът.  

Йорданов разказа историята по случая. Преди месец – на 6 декември, на ул. „Девня” възниква ВиК авария, която малко преди полунощ на същия ден е отстранена. На следващия ден изпълнители на водното дружество отиват и запълват дупката с трошено каменна настилка и асфалт. Постепенно обаче насипът се сляга и дупката пак се отваря. На 28 декември е подадена информация до кмета, че от КАТ започват да ограничават движението в този участък. Градоначалникът веднага нарежда да бъде изпратен екип на „Хидрострой” – фирмата изпълнител на участъка, който да постави временно трошено каменна настилка, за да няма трудности с движението. На 4 януари от ВиК затварят дупката с топла смес.

Златка Танева от ВиК обясни, че практиката във ВиК е да се изчака едно технологично време от 1-2 дни, за да улегне обратният насип на изкопа, който е направен за отстраняване на аварията и едва тогава да се извърши асфалтирането. Предвид на това, че пътят е много важен и трафикът е натоварен, от дружеството не са изчакали технологичното време и са я запълнили само след няколко часа. Това е и една от причините дупката да се слегне толкова бързо.   

Кметът съобщи още, че под формата на текуща зимна поддръжка ще бъдат запълнени 1 409 кв.м дупки на стойност 132 хил. лева. Кърпежите обхващат участъци от улици в петте района на града. На фирмите изпълнители е поставен срок да закърпят дупките със студена смес до края на следващата седмица.