Двама миньори загинаха след взрив в мина Джурково
Двама миньори загинаха след взрив в мина Джурково / снимка: БГНЕС, архив

Двама миньори са загинали при трудова злополука в рудник Джурково, съобщиха от полицията. Починалите са 43-годишен мъж от Първомай и 48-годишен мъж от Лъки. Те са застъпили на смяна вчера в 16.00 ч. и е трябвало да разчистват и извозват руда в минна галерия. Около 20.30 ч. техен колега ги намерил мъртви.

Сигналът за случилото се е постъпил в РУП-Асеновград в 21.25 ч. от изпълнителния директор на „Лъки Инвест”АД. По първоначални данни смъртта им е настъпила в резултат на контузно-разкъсни рани вследствие на взрив от остатъчни невзривени материали в работните отвори на забоя, потвърди за Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов. Инцидентът е станал на дълбочина 200 м.

Първоначалният оглед е извършен от съдебен лекар и екипи на Главна инспекция по труда-София. Иззети са веществени доказателства и множество документи, свързани с взривоопасни материали и средства. По случая работи Окръжна прокуратура-Пловдив. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да установи причините за смъртта. Разпитани са всички дежурни и ръководители в мината. Работата по случая продължава.