Денят за Национално бягство от училище се провали
Денят за Национално бягство от училище се провали / снимки: DarikNews.bg, архив
Ваня Кастрева, началник на регионалния инспекторат по образование - София
36700
Ваня Кастрева, началник на регионалния инспекторат по образование - София
Цвета Брестнишка, Асоциация „Родители”
Обстановката в училищата в страната
5% са отсъстващите ученици в 18-о СОУ в София
  • Ваня Кастрева, началник на регионалния инспекторат по образование - София
  • Цвета Брестнишка, Асоциация „Родители”
  • Обстановката в училищата в страната
  • 5% са отсъстващите ученици в 18-о СОУ в София

В първия учебен ден след коледната ваканция се очакваше хиляди ученици да не влязат в училищата в цялата страна. Причината беше в подготвения от тях протест под надслов "Ден за Национално бягство от училище". Още преди да излязат във ваканция на 24 декември, учениците настояха за по-дълга почивка. Исканията им обаче не бяха приети от Министерство на образованието.

Министерство на образованието трябва да реши проблема с диалога с учениците и да им позволи да участват във взимането на решения. За това призова в ефира на Дарик Цвета Брестнишка от Асоциация "Родители". Според нея промяна в учебните ваканции трябва да се прави много внимателно, а не автоматично да се пренареждат дните.

Около 10% от учениците в София бойкотираха първия учебен ден след ваканцията и отказаха да влязат в училище. Това съобщи в предаването на Дарик "Кой говори" началникът на регионалния инспекторат по образование - София Ваня Кастрева.

Директорът на гимназия "Неофит Рилски" в Кюстендил Ганка Чанева заяви, че учениците не са имали намерение да протестират срещу намалената коледна ваканция. "При нас отсъстващите са сравнително малко. По един-двама от клас", заяви и директорът на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев" в града Таня Динева.

13% от учениците в Благоевградска област бойкотираха учебните занятия в първия ден от новата година, сочи справка на Регионалния инспекторат по образованието. Общият брой на отишлите на училище е 23 705 от 27 235 по списък, уточни началникът на инспектората Ивайло Златанов. Най-много ученици са се възползвали от деня за бягство от училище в Професионална техническа гимназия "Ичко Бойчев" в Благоевград. Там са регистрирани 109 отсъствия, а на чиновете са седнали едва 59 гимназисти.

Възпитаници на две училища в Петрич също са се възползвали от протестната инициатива. В Професионалната гимназия по механоелектротехника отсъствия имат 166 ученици, а учебните занятия са посетили 102-ма. Сравнително голям брой отсъстващи има и в гимназия "Пейо Яворов" - 127, а на училище са отишли 183-ма.

6500 от общо 51 877 ученици от Пловдивска област не са били на училище, което е близо 13%. Това е в рамките на нормалното за първи календарен учебен ден, притеснително обаче е, че отсъстващите масово са от професионалните гимназии и са в дванайсетокласници. Това обяви за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Павлинка Кацарова. Тя посочи за пример Професионалната гимназия в Асеновград "Цар Иван Асен ІІ", в която от 500 ученици 140 не са на училище. В следващите дни ще стане ясно колко от гимназистите ще извинят отсъствията си с бележка от родител, каза още шефката на РИО-Пловдив.

3549 ученици в Старозагорска област не влязоха в класните стаи. Най-много са отсъстващите - 1979, в класовете от 9-ти до 12-ти, каза за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Стефан Чергев. Той допълни, че учениците, които не са били в класните стаи, ще получат неизвинени отсъствия. 81 учители от областта не са били на работа.

Няма масово бягство на ученици от варненски училища, показа проверка на Дарик Варна. "Като се има предвид че учениците в първа смяна са по-малки деца, нормално е по това време на годината сред тях да има много болни и да отсъстват от училище", заяви за Дарик помощник-директорът по учебната дейност Ралица Георгиева.

Проверка в Бургас показа, че преди първия звънец за 2011-а, възпитаници на Гимназиите по строителство и по механоелектротехника и електроника влизат в сградите. В Гимназията за романски езици учебни занятия не се провеждат, тъй като през първия час в клас са присъствали по 3-4 ученика. Първата смяна в Търговската гимназия протича нормално, съобщиха ученици.

До 13% са отсъстващите ученици в Русенска област в първия учебен ден след зимната ваканция. По информация на Регионалния инспекторат по образование във всички училища протича нормален учебен процес. Около 10% от учениците отсъстват в този период на годината, най-вече поради заболявания, допълват от инспектората.

Близо 1200 ученици от 1 до 12 клас в Силистренско не са влезли в училище, но е трудно да се каже колко от тях с това протестират срещу кратката ваканция, съобщи Габриела Миткова, ръководител на Инспектората по образование в Силистра. По информация от директорите някои са болни, други не са успели да се придвижат заради зимната обстановка, има и ученици зад граница с родителите си. Силистренските протести срещу намалената коледна ваканция ще се запомнят с култовия плакат, обиколил страната и площадните изяви на учениците: "Сега определяте ваканцията ни, а след време ние - пенсиите ви".

Нормално започна учебния ден в училищата в Сливен. "Голяма част от отсъстващите деца живеят в други населени места и зимната обстановка ги е възпрепятствала да дойдат навреме за училище, на други родителите им предварително са поискали освобождаването им от училище в първите два учебни дни на годината, има и болни", съобщи за Дарик Бисерка Василева, директор на Регионалния инспекторат по образование.

В Сливен е имало натиск върху родители от страна на директори на училища да накарат учениците да не протестират. Това каза Жулиен Желев, които е сред организаторите на протеста в Шумен. По думите му в Шумен такъв натиск не е оказван, но има информация, че не само в Сливен се е случвало.  Желев допълни, че предстои да се проведат срещи с представители на регионалните инспекторати по образование, за да бъдат обсъдени редица проблеми. Протестиращите настояват за реформа в образователната сфера.

Нормален учебен процес се провежда в град Ямбол в обявения във Facebook "Ден за национално бягство от училище". Проверка показа, че в пет от най-големите училища в града учебният ден е стартирал нормално, без протести и масово отсъствие на ученици. "Учебните занятия се провеждат по график, няма и сигнали или предупреждения, че се подготвят протестни действия", съобщиха от Езиковата гимназия, СОУ "В. Левски", професионалните гимназии по икономика, по машиностроене и по селско стопанство.

5,6% от учениците в СОУ "Сава Доброплодни" в Шумен отсъстват, това заяви за Дарик директорът на учебното заведение Донка Иванова. Първа смяна в първия учебен ден обаче са ученици до 8 клас, които не взеха активно участие в протестите за удължаване на зимната ваканция, уточни тя. Иванова допълни, че няма информация дали от по-големите ученици, които активно участваха в протестите ще има отсъстващи.

Всеки десети ученик в Разградско не е на училище, съобщиха от Регионалния инспекторат на Министерството на образованието, младежта и науката. Според образователните експерти причините за отсъствията са уважителни и не са свързани с протестите на учениците за по-дълга ваканция.

Проверка на Дарик в няколко класа в СОУ "Сава Доплоплодни" установи, че повечето ученици са в класните стаи, липсват по няколко деца от класовете. Не е ясно обаче дали те умишлено са си удължили ваканцията или отсъстват по уважителни причини.

Няма стачкуващи ученици във Великотърновска област, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Розалия Личева. В учебните заведения няма масово отсъствие на ученици. Около 14% са децата, които не са се явили в класните стаи в първия учебен ден от Новата година, което според Личева е нормално за зимния период. Повечето от отсъстващите ученици са болни. Има и такива, които пътуват, и затова не са успели да се явят в клас, посочи Розалия Личева.

Няма протестиращи ученици в Габровска област. 12,7% от децата не са се явили в класните стаи в първия учебен ден от Новата година, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Георги Маринов. По думите му, няма масово отсъствие на ученици, като тези, които ги няма са или болни, или имат други основателни причини.

Няма масови бягства от училищата в Плевенско, едва 10 -11 % са отсъстващите от учебни занятия деца в школата в областта. Това показват данните на РИО Плевен, каза за Дарик Албена Тотева, началник на инспектората. По думите на Тотева учебно-възпитателният процес в Плевенска област протича спокойно. Директорите на учебните заведения не са сигнализирали за проблемни ситуации. Всяко училище си има вътрешни правилници, които регламентират процедурата по налагане на наказанията, ако бъдат установени нарушения. Децата имат право и да представят бележка от родители за отсъствия до 7 дни.

По данните на директорите на училищата в цялата страна, учебният процес протича нормално и процентът на отсъстващите и закъснели ученици не се отличава от този в първия учебен ден на миналата календарна година. Причини за по-голям брой отсъствия в някои училища, както и през миналата година, са: затруднено придвижване поради обилен снеговалеж; заболявания; ученици, празнували Нова година при семействата си в чужбина; в училищата с общежития - децата пътуват от различни и отдалечени населени места. Към момента отсъствията за деня са както във всеки друг учебен ден през зимния сезон.

Учениците излязоха във ваканция за Коледа и Нова година от 24 декември. Преди това обаче те настояваха почивката за празниците да бъде удължена. Исканията им не бяха приети и образователният министър Сергей Игнатов отказа да се съобрази с готвения ученически протест.

В социалната мрежа Facebook бойкотът е подкрепен виртуално от близо 10 500 души, които смятат, че учениците са "ощетени от малката почивка, наречена "Коледна ваканция". Въпреки това от Министерство на образованието бяха категорични, че първият учебен ден след ваканцията ще бъде на 3 януари.

Целия дебат от предаването „Кой говори” може да слушате ТУК