Над 200 пожара са станали в страната през празничните дни
Над 200 пожара са станали в страната през празничните дни / снимка: Sofia Photo Agency

През празничните дни - от 31 декември до 2 януари, в страната са регистрирани общо 223 пожара, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР.

От тях 110 са с материални загуби, а 95 - без щети. Фалшивите повиквания са 14.

От неправилно използване на нагревателни уреди е пострадал на 31 декември 27-годишен мъж от Рудозем.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" съветват електрическите отоплителни и нагревателни уреди никога да не се оставят включени без наблюдение. При необходимост от ремонт да се поправят само от специалисти. Контактите трябва да са тип "шуко", по възможност да не се ползват разклонители, посочват от дирекцията.

Те напомнят, че няма електроуреди, които могат да служат вечно и след изчерпване на лимита им, губят своята надеждност и безопасност.

Сред съветите е върху или в близост до електрическите уреди никога да не се оставят горими предмети, както и да не се използват за сушене на дрехи. Също така трябва да бъдат добре укрепени всички отоплителни уреди поради опасност от обръщане.

При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода. Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното, подчертават от ГД "Пожарна безопасност и спасяване".