Индия ще изпревари Китай по население
Индия ще изпревари Китай по население / снимка: Reuters

Индия е на път да измести Китай като страната с най-многобройно население през 2025 г., прогнозира Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

Последните данни предвиждат, че населението на Индия ще достигне 1,396 милиарда души през 2025 г., изпреварвайки Китай, чието население ще нарасне по-бавно.

От 1980 г. Китай разрешава на повечето жени да имат само едно дете. Средностатистическата китайска жена сега има 1,5 деца спрямо 2,7 деца на средната индийска жена, въпреки че процентът на раждаемостта в Индия намалява заради повишаването на образованието и урбанизацията.

Демографската промяна може да засегне икономиките на двата азиатски гиганта, които са едни от най-бързо развиващите се в света. Китай се радва на по-силен икономически растеж от Индия, тъй като младите хора все повече се заселват в промишлени райони, което стимулира износа.

Но в идните години Китай вероятно ще бъде изправен пред намаляваща работна ръка и увеличаване на броя на пенсионерите.

Бюрото за преброяване на населението на САЩ прогнозира, че класирането на страните с най-голям брой население ще остане същото в идните 15 години.

САЩ, чието население нараства по-бързо, отколкото в повечето богати страни, макар и с по-нисък процент през последните десетилетия, ще остане третата най-голяма страна в света, следвана от Индонезия, Бразилия, Пакистан, Бангладеш и Нигерия, сочат данните на бюрото.

Страните, чието население се очаква да намалее, са Япония, Русия и Германия, където раждаемостта е ниска от години, допълва БГНЕС. Япония, която в момента е на 10 място, ще слезе до 20-то място през 2050 г., прогнозира бюрото.

Очаква се Етиопия да стане шестата най-населена страна в света през 2050 г., сочат данните.