Обявен е жълт код в цялата страна
Обявен е жълт код в цялата страна / Sofia Photo Agency

Във всички области от страната е обявен код „жълт" , съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология и уточняват, че жълтият код сигнализира за опасни явления, но без опасност за населението.

По-значителни валежи ще има в Източна България, където се очакват да паднат над 10 л/кв. м. В Северна България снежната покривка ще достигне 10-15 см, прогнозират синоптиците на БАН. 

Екип на „Гражданска защита" е изтеглил два автомобила, паднали в канавка във Видинско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тази сутрин малко преди 7 часа от телефон 112 е получен сигнал за паднал в канавката лек автомобил на пътя Видин-Иново. Екип на „Гражданска защита" е изтеглил с верижна машина колата, както и още един лек автомобил, който междувременно е паднал в канавката на същото място, поради заснежения път. Няма пострадали.

Всички пътища във Видинско са проходими при зимни условия, съобщават от Областното пътно управление. Във Видин снежната покривка е три сантиметра, продължава да вали. В Белоградчик е два сантиметра. Измерената температура на въздуха във Видин тази сутрин е минус 2 градуса, съобщават от хидрометеорологичната станция в града.

Въпреки обилния снеговалеж, републиканската пътна мрежа в Русенска област е проходима при зимни условия. Няма затворени пътища, съобщиха от областната администрация. Пътят Русе-Разград е лугиран, а Русе-Велико Търново е опесъчен. Дванадесет специализирани машини са ангажирани с поддръжката на пътната мрежа в Област Русе.Няма ограничения за придвижването на леките и тежкотоварните автомобили.

Отворени за движение са всички гранични контролно-пропускателни пунктове по границите на страната. При снеговалеж всички пътуващи през ГКПП - Илинден и ГКПП - Златоград автомобили трябва да бъдат снабдени с вериги. Пътищата на българска и гръцка територия и към двата гранични пункта са със стръмни участъци и опасни завои.

От МВР предупредиха, че сред участъците с повишена концентрация на пътни произшествия е международен път Е-79 - участъците на селата Джерман, Усойка, при картинг-пистата на изхода на Благоевград към Симитли; Банско - ГКПП-Илинден.

От Областната дирекция на МВР в Благоевград предупредиха, че трафикът по главен път Е-79 в участъка София-Кулата е интензивен. Ремонти се извършват в отсечката Добринище-Гоце Делчев. Трафикът в участъка Благоевград - Гоце Делчев - Драма също е интензивен. Опасност от падащи камъни има в района на село Места. 

Камери за постоянно видеонаблюдение има на входа и на изхода на Благоевград, на пътя при язовир „Дяково", на Мурсалево и на тунела при Дупница.

Почистващите фирмите в столицата са обработили със смески против заледяване всички улици, по които се движи масовият транспорт, съобщи пресцентърът на Столичната община. Затруднено е движението към селата Лозен, Балша, Мрамор и Житен.

От общината напомнят на водачите на превозни средства да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата коли, както и да шофират със съобразена с пътната обстановка скорост.