Американците ще купят по-малко подаръци за празниците
Американците ще купят по-малко подаръци за празниците / снимка: sxc.hu

Близо половината американци ще купят по-малко подаръци за празниците и много от тях ще заложат на направени в домашни условия подаръци или ще дарят пари за благотворителни каузи, сочи ново изследване.

С безработица от над 9% и все още изпитваща затруднения икономика американците преосмислят колко пари да похарчат и за какво. 35% от анкетираните заявили, че ще дадат по-малко подаръци, защото имат по-малко пари тази година, а само 10% планират да похарчат повече. 71% от анкетираните заявили, че е важно в семейството и между приятелите да се установят взаимно приемливи ограничения за подаръците. Но 35% от 1000-та участници в допитването на застрахователна компания заявили, че са платили повече, отколкото могат да си позволят за подаръци. 81% заявили, че биха оценили, ако някой направи дарение за благотворителност, отколкото да даде подарък.

Вместо да подарят чорапи, вратовръзки, пуловери или други подаръци, 33% от анкетираните заявили, че смятат да подарят домашно направен подарък. Повечето хора също така смятат, че няма нищо лошо да преподарят подарък, т.е. да дадат подаръци, които са получили от други хора. Семейството и приятелите не са единствените получатели на подаръци. 57% от американците биха купили подарък на колега, 42% биха дали нещо на началника си, а 37% планират да купят нещо малко на своя пастор, свещеник или равин. 55% от анкетираните смятат да дадат подарък на учителите си, а 41% планират да подарят нещо на бавачката си, на градинаря, на домашната помощница, на фризьора или на пощальона, обобщава БГНЕС.

Въпреки че ще поставят по-малко подаръци под коледната елха, американците нямат никакво намерение да ограничават разходите си за коледни картички. 86% от анкетираните смятат да изпратят картичките си по обикновената поща, а 22% казват, че ще ги изпратят по e-mail-a. Само 15% планират да използват социалните мрежи като Facebook и Twitter.