Верижна катастрофа затвори част от бул.Брюксел в столицата
Верижна катастрофа затвори част от бул.Брюксел в столицата / Sofia Photo Agency, архив
Слушателите на Дарик за обстановката по пътищата
36467
Слушателите на Дарик за обстановката по пътищата
Веска Георгиева
  • Слушателите на Дарик за обстановката по пътищата
  • Веска Георгиева

Верижна катастрофа е станала на бул."Брюксел" в София, съобщи слушателят на Дарик Веселин Иванов. При инцидента са се ударили около 20 автомобила, съобщи пресцентърът на МВР. Поради тази причина пътят в посока към аерогарата е затворен. Използва се стария обходен път под моста. Платното от летището към центъра на столицата е отворено. Няма данни за пострадали, а само за материални щети. Верижна катастрофа заради заледяване е станала и на моста "Казичене". Той също е затворен за движение.

Катастрофа на бул."Брюксел" не е вследствие на непочистен път. Причината е мъглата и несъобразена скорост, каза пред Дарик шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева: „Не мога да кажа дали са 50 колите, които са се удари. Аз минах по бул. „Брюксел някъде около 8.20 часа, беше мокро и имаше гъста мъгла. Разбрах, че е станала катастрофа, причината за която е превишена скорост. Проверих дали е имало обаждане от страна на фирма Титан, че искат да обработват моста - не, няма такова обаждане. В 05.00 часа е имало обаждане на гражданин, че е хлъзгаво. Началникът на район „Средец" инженер Мария Петрова е минала по моста, тъй като е била дежурна по това време, не е имало заледяване, имало е гъста мъгла. Бързам да предотвратя мнения в тази посока като ви информирам, че мостът и въобще територията в София не може да се обработва с пясък. Инертните материали са тези, които дават по-голямо сцепление при мокър участък, но не може да се обработва с пясък. Даже ако са обработени със смеси, пак ще направи пътя мокър, сместа не суши".

Пътната настилка по софийските улици е хлъзгава, а гъстата мъгла затруднява още повече движението. Шофьорите трябва да са изключително внимателни, предупреждават и други слушатели.

Закъсненията на колите на градския транспорт в София са между 10 и 15 минути, съобщиха от „Център за градска мобилност" към Столична община.

Натоварен е трафикът на кръстовищата на булевард „Ломско шосе" и улица „Хан Кубрат", на бул. „Г. М. Димитров" и ул. „Никола Габровски", на бул. „Симеоновско шосе" и „Г. М. Димитров", на бул. „Иван Ев. Гешов" и „Георги Софийски".
Интензивно е движението и по булевардите „България" и „Александър Малинов".

Деветнайсет души са ранени, за живота на един от които има опасност, при 18 пътни произшествия в страната през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали две тежки и 114 леки катастрофи, при които са били ранени двама души. От началото на годината по пътищата в страната са загинали 764 души.

Основните пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки в страната на места са мокри, заснежени, частично заледени. Те се почистват и обработват.

Пътната настилка на АМ "Тракия" е суха, на места мокра. Мъгла има в районите на Стара Загора, на Елин Пелин - с видимост до 50 м. Настилката на АМ "Хемус" е суха, на места - също мокра. Аварийната лента от км "16" до км "17" /София-Ботевград/ е затворена. Настилката на АМ "Марица" е суха, на места мокра.

В прикачения звуков файл чуйте разказите на слушателите на Дарик за обстановката по пътищата от тази сутрин.