Дарик с награда от мюсюлманското вероизповедание
Дарик с награда от мюсюлманското вероизповедание / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Дарик радио беше наградено от мюсюлманското вероизповедание в България за обективно и цялостно отразяване на проблемите и темите, свързани с работата на вероизповеданието. Плакетът с благодарност на Главно мюфтийство се дава на Дарик по повод 100-годишнината от основаването на религиозната институция и от избора на първия главен мюфтия в България.

Наградата беше връчена от избрания за Главен мюфтия на последната мюсюлманска конференция, но нерегистриран от Софийския градски съд, Мустафа Алиш Хаджи. От вероизповеданието благодарят на Дарик за това, че обективно и в пълнота отразява работата на религиозната институция както на национално, така и на местно ниво. Въпреки споровете за това кой е легитимният водач на мюсюлманите в България, Дарик приема наградата като признание за това, че обективно е информирало своите слушатели, както и читателите на сайта Dariknews.bg, за работата на Главно мюфтийство, за проблемите около ръководството на вероизповеданието и различните гледни точки по тях.

В интервю за Дарик на 8 декември Мустафа Алиш Хаджи поиска през февруари следващата година да бъде свикана нова Национална конференция за избор на нов Главен мюфтия и ръководство на Главното мюфтийството - конференция, която да сложи край на споровете във вероизповеданието. Тогава Мустафа Алиш Хаджи уточни, че е съгласен в организацията на конференция да участва и Недим Генджев, който оспорва поста му. „Специално за конференцията ние държим да има наблюдатели от ЕС, от Ислямската конференция, от външния свят", отбеляза още Хаджи. И лансира предложението спорещите за легитимност страни да подпишат предварителна декларация, че ще бъдат съгласни с решенията на конференцията, каквито и да са те.

След връчването на плакета Мустафа Алиш Хаджи отговори на няколко въпроса на Дарик:

Преди 100 години - през 1910 година се е провел първият избор на главен мюфтия в България. Преди това е имало мюфтии, но от тогава за първи път главният мюфтия встъпва на поста чрез избор. Сега чествайки тази кръгла годишнина се надяваме оттук нататък проблемите във вероизповеданието да бъдат решени и мюсюлманите в България да имат правото да избират религиозния си водач. Това тяхно право да бъде зачетено, тъй като то не е нищо повече от това, което е дадено в Конституцията и законите на страната. 

Въпреки, че не бяха приети предложените законови поправки, които щяха да улеснят обективното насрочване от съда на една нова мюсюлманска конференция, оптимист ли сте, че догодина такава конференция ще има и резултатите й ще бъдат приети от спорещите страни?

Ние преди всичко сме религиозни хора и търпението при нас е един от важните принципи, залегнали в религиозната ни дейност. Така че не ни остава нищо друго освен да бъдем силни и да търпим в името на Аллах. И заедно с това се надяваме, че в крайна сметка разумът ще надделее и нашите държавни мъже ще се вслушат в желанието на мюсюлманите в България и мюсюлманите ще имат възможност да проведат такава една конференция, която най-после да бъде зачетена от българския съд, чрез което да се сложи край на проблемите във вероизповеданието. За да може оттам нататък вероизповеданието да играе своята положителна роля в развитието на страната като една европейска държава. Едно от задълженията на мюсюлманското вероизповедание е да показва истинското лице на ислямската религия, да предпазва самите мюсюлмани, както и цялата българска общественост от екстремистки прояви, от крайни проявления на някои хора, които се опитват да опетнят името на ислямската религия.

Тази година за съжаление имаше проблем в тази посока - акциите на ДАНС и МВР, които проверяваха тъкмо за радикализъм. Успокоиха ли се вече страстите и не е ли време да се каже какъв е резултата от тези акции?

Ние винаги сме твърдели, че сред българските мюсюлмани няма радикализъм и няма радикални настроения. От една страна е тъжно, че беше проведена такава акция, но от друга страна аз се радвам, че акцията завърши по този начин и още един път беше доказано, че сред българските мюсюлмани няма радикално мислещи елементи. Оттук нататък каквото и да се случи, каквито и премеждия да има мюсюлманското вероизповедание, с каквито и проблеми да се сблъскват мюсюлманите, те ще продължават да отстояват демократичните принципи и заедно с това да отстояват своите права - изпълнявайки своята религия, да защитават и целостта и националната сигурност на държавата.

Останах с впечатлението, че не бяха огласени достатъчно добре резултатите от тази акция?

Може би хора, които са очаквали да бъде нещо по-радикално все още изчакват, но на този етап няма нещо, което да притеснява както нас, така и българската общественост. И аз се надявам, че няма да има абсолютно нищо, тъй като по-голямата част от тези хора, които бяха обект на обискиране, те са наши служители - ние ги познаваме, работим с тях и сме абсолютно сигурни, че в тези хора няма радикални настроения.

Предстоят празници - за християните Коледа, всички вярващи пък изпращат старата година и ще посрещнат новата 2011 г.

Използвам случая да поздравя всички християни в България с настъпването на техния празник - Коледа! Заедно с това всички изпращаме една може би трудна за всички 2010-та година, като се надяваме, че 2011 година ще бъде по-ползотворна за всички хора както в България, така и по света, тъй като имаме необходимост от мир, разбирателство и обич! 

-----------------
На 12 май тази година влезе в сила решението на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд, с което беше отменен изборът на Мустафа Алиш Хаджи. Решението на съда даде повод на регистрирания през 1996 г. Недим Генджев да обяви, че той е легитимният духовен водач на мюсюлманите в България. Междувременно докато текат споровете за това кой е законният религиозен водач на мюсюлманите в България, на 27 ноември прокуратурата запечата сградата на Главното мюфтийство в София. Причините за действията на прокуратурата бяха неизяснените обстоятелства от влизането на частен съдебен изпълнител в мюфтийството.