Обявиха наградените в Националния литературен конкурс Петър Ковачев
Обявиха наградените в Националния литературен конкурс Петър Ковачев / Дарик Плевен
Обявиха наградените в Националния литературен конкурс "Петър Ковачев"
36392
Обявиха наградените в Националния литературен конкурс "Петър Ковачев"
  • Обявиха наградените в Националния литературен конкурс "Петър Ковачев"

На тържествена церемония в зала "Катя Попова" бяха обявени резултатите от Националния литературен конкурс на името на големия български писател, поет и журналист - "Петър Ковачев". Конкурсът се организира за първа година от Община Плевен по идея на кмета Найден Зеленогорски.

Той беше обявен в края на месец юни и право за участие в него имаха младежи над 16 години, които трябваше да се представят с по една своя творба. По регламент произведенията участваха в три отделни категории: "Кратък разказ", "Поезия" и "Есе". Постъпилите в определения срок 194 творби са били разгледани и номинирани от тричленно жури.

Начело на тричленката е проф. Светлозар Игов - преподавател в катедра "Славянска филология" на Пловдивския Университет "Пайсий Хилендарски" и личен приятел на Петър Ковачев. Сред останалите оценители в журито са Марин Георгиев - поет, преводач и редактор, както и колегата му Димитър Коруджиев.

Във втория етап на журиране на вече отсятите творби са се включили синът на Петър Ковачев - Роберт, който е продуцент на предаването "Референдум" по БНТ и началникът на отдел "Култура" в Община Плевен Галя Маринова. Около 30 от всички представени произведения бяха на едно изключително високо ниво, коментира председателят на журито, според когото изборът е бил труден и това наложило връчването на поощрителни награди в две от категориите.

По всеобщото мнение на журито, Националният конкурс на името на Петър Ковачев освен, че е бил отлично организиран, се оказал наистина "национален", тъй като участници и наградени има от цялата страна.

Победител в категория "Кратък разказ" е Мария Рангелова от Пловдив с разказа "Змиеядци", а поощрителните награди в тази категория са за плевенчанина Валери Тодоров с "Целувки от Ливърпул" и столичанина Любомир Николов за "Мрежата". Наградата в категория "Поезия", която се оказала най-силна в конкурса, е присъдена на Таньо Клисуров от Стара Загора за стихотворението му "Добре, че идва ненадейно краят".

Поощрените в тази категория са Галена Воротинцева от Сливен за стихотворението "Жени варят ракия" и Александър Калчев от с. Телиш за "Икар". Наградата в категория "Есе" поделят Вержиния Ованесян от Бургас за произведението "Щастието и блаженството извеждат извън сферата на съдбата" и Маргарит Жеков от София за произведението "Екстазът".

Зам-кметът на Община Плевен д-р Валентин Матеев като представител на организаторите поясни, че имат идея Националният конкурс да стане ежегоден и ще бъде направено предложение пред ОбС конкурсът да влезе в културния календар на града за следващата година. Победителите в трите категории на тазгодишното издание печелят по 500 лева, като двамата, които делят първото място в категория "есе", ще си поделят по 250 лева. Има също идея наградените произведения да бъдат събрани и отпечатани в сборник, но за сега ще могат да бъдат прочетени само на интернет страницата на Община Плевен www.pleven.bg