С 14 млн. евро по-малко ще струва системата за издаване на лични документи
С 14 млн. евро по-малко ще струва системата за издаване на лични документи / БГНЕС

Общо 102 милиона евро ще струва системата за издаване на лични документи. Това каза на пресконференция по повод на приемането на системата за изработване на документите за самоличност от "Сименс" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министърът посочи, че с новият договор на МВР и "Сименс"ще се спестят около 14 милиона евро.

По думите на Цветанов до момента са изработени над 2,8 млн. лични документи. Той уточни, че до края на изпълнението на договора със "Сименс" се запазва досегашната финансова гаранция от 1,2 млн. евро и се въвежда нова от 3 млн. евро.

Министър Цветанов заяви, че при централизирана, вместо сегашната децентрализирана система за издаване на документи, "държавата може да спести, тъй като се спестяват разходите за оборудване и ремонт на 30 пункта, като това се случва само в един".

От "Сименс" обясниха, че новата система за производство на документите отговаря на всички изисквания на Шенген и се извиниха на българските граждани за трудностите при издаването на документите в началото на годината.

По повод на оставката на заместник-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров, Цветанов заяви, че все още няма предвиден кандидат за поста.