Образованието е една от най-финансираните сфери, смята просветният министър
Образованието е една от най-финансираните сфери, смята просветният министър / Dariknews.bg

Образованието е една от най-финансираните сфери, заяви във Велико Търново министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. При бюджет от 2,575 млрд. лв. заедно с 520 млн. лв., осигурени от ЕК, парите за образование достигат 3 млрд. лв., което за мащаба на страната ни е добре, коментира просветният министър. Проблемът реално е в това как се усвояват тези средства. Убеден съм, че дори при двойно или тройно увеличение на парите, докато системата не се пригоди, тя няма да може да ги усвоява правилно, каза още министър Игнатов.

Той допълни, че Министерството на образованието ще получи 520 млн. лв. от Европейската комисия по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Средствата ще бъдат изразходвани от средата на следващата година до края на 2014.

Парите ще бъдат усвоени чрез мащабни стратегически проекти за реформа във всички сфери на образованието. От тях най-много средства - 180 млн. лв., ще бъдат изразходвани за подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния ден за учениците до 8 клас.

100 млн. лв. са предвидени за практики и стажове на професионалните гимназии и университетите. 75 млн. лв. са парите за квалификация на учители, а за докторанти и млади учени са заложени 10 млн. лв.

За подобряване качеството на висшето и средно образование са предвидени общо 18 млн. лева.