Варшава отхвърли руския доклад за катастрофата, в която загина Качински
Варшава отхвърли руския доклад за катастрофата, в която загина Качински / Reutres

Полският премиер Доналд Туск нарече "абсолютно неприемлив" първият вариант на доклада на руския Междудържавен авиационен комитет (МАК) за катастрофата на самолета, в която загина президентът Лех Качински, предаде полската агенция ПАП.

Вчера Полша е предала на Русия по дипломатически канали забележките си по окончателния проект на МАК за окончателен доклад за самолетната катастрофа край Смоленск.

В Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС, Туск заяви, че поляците имат толкова много забележки към руския доклад, че го смятат за неприемлив.

Полските поправки и забележки към доклада възлизат на 150 страници. Забележки към руския доклад е подготвил и полският представител, акредитиран към МАК, Едмунд Клих, който е предал мнението си на полската страна в края на ноември.

Варшавският "Газета виборча" посочва, че поправките и забележките на полската страна към руския доклад не са оповестени. Според вестника от руския доклад е известно, че отговорността за катастрофата пада върху полските пилоти.

Министърът на вътрешните работи на Полша Йежи Милер, който оглавява полската комисия за разследване на катастрофи с държавни самолети, нееднократно е подчертавал, че отговорността за катастрофата ще се сподели между полската и руската страна. Едмунд Клих е излагал "теорията за доминото" - поредица причини, започващи от лошата школовка на пилотите и завършваща с това, че те са нарушили процедурите при подхождане за кацане на летището в Смоленск, пише БТА.

Сигурно е само едно, пише "Газета виборча" - не е имало повреда на самолета, нито атентат.

По думите на Милер, цитиран от вестника, ако руснаците не приемат полските забележки, ще трябва да публикуват полското становище поне в частите му, с които не са съгласни. Съгласно процедурата МАК не е обвързана със срок, в който да публикува окончателния си доклад за катастрофата.