Гимназисти работят по проект Свобода на пътуванията
Гимназисти работят по проект Свобода на пътуванията / netinfo

Учениците от Финансовата гимназия в Добрич започнаха работа по нов проект по програма „Европейци за мир" съвместно с гимназисти от  немския град Висмар. Тази година техните занимания ще са под надслов „Човешките права в миналото и сега". Проектът се нарича „Свобода на пътуванията". Негова тема е ограничаването на свободата на пътувания в България и ГДР в епохата на студената война.

В първия цикъл от своята работа учениците се занимаха с Всеобщата декларация за правата на човека от 1948 година. В часовете по история те имаха лекционен цикъл на тази тема. Последва разглеждане на разказите на Георги Марков  „Пътуване за чужбина" „Паспортният терор" и „Паспортната одисея", както и на анекдоти за свободата на пътуванията в ГДР. Учениците завършиха първия етап от проектната работа с аудио-видео конференция със своите партньори от Германия.

Следващата стъпка в работата на гимназистите от двете страни ще бъдат срещи с бивши служители на туристически бюра и с граждани, които са станали жертва на „паспортния терор" по време на социализма.

Проектът предвижда две взаимни посещения. През март 13 добрички младежи и двама преподаватели ще гостуват на немските си партньори. Визитата ще им бъде върната в края на месец май.
 
След успаха на дванадесетокласничката Велислава Георгиева, която съвсем скоро спечели приза „Блогър на годината" на финансиращата немска програма, а с това и участие в едномесечна международна академия в Германия, учениците от ФСГ"Васил Левски" са още по-мотивирани за работа по международните проекти.