Еко-празник събира ученици в музея
Еко-празник събира ученици в музея / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Дирекция „Национален парк Рила”  и Обединен детски комплекс в Благоевград организират ученически еко-празник по повод Международната година на биологичното разнообразие.

На 17 декември от 10.00 часа в Регионален исторически музей Благоевград ученици и учители от ОДК Благоевград и гости ще се запознаят с биологичното разнообразие и природните дадености на Национален парк „Рила” и неговото опазване. Младите природолюбители ще участват в интерактивни екологични игри с много награди посветени на животните и растенията в парка. За четвърта поредна година ще се обявяви Регионален ученически конкурс „Национален парк Рила – познат и непознат”.

2010 година е обявена от Генералната асамблея на Обединените нации за Международна година на биологичното разнообразие. Мотото на годината - “Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот” цели да привлече общественото внимание към решаващата, дори съдбоносната роля на биологичното разнообразие на планетата за благополучието на хората, да отбележи постиженията за опазване на биологичното разнообразие и да окуражи удвояването на усилията да се намали размера на загубата на биологично разнообразие.
През последните няколко десетилетия редица растителни и животински видове намаляха до степен на изчезване. Световната общественост се обедини около Конвенцията за опазване на биологичното разнообразие, за да го съхрани, устойчиво и разумно да използва неговите компоненти.

България се нарежда между страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа, представено от 94 вида бозайници, 36 вида влечуги, 16 вида земноводни, 27 000 вида насекоми и безгръбначни, над 3 560 вида висши растения, повече от 6 500 вида низши растения и гъби.

Национален парк „Рила” съхранява около 40% от висшата флора на България, 50% от бозайниците и 25% от гнездящите в страната видове птици. Една от основните цели на защитената територия е опазването и подържането на това уникално природно богатство.