Аржентински духовник към деца: Няма Дядо Коледа
Аржентински духовник към деца: Няма Дядо Коледа / Sofia Photo Agency

Аржентински епископ обясни на деца посред литургия, че Дядо Коледа не съществува и категорично заклейми "този дебел господин, облечен в червено, съобщи вестник "Кларин", цитиран от АФП.

"Ние не трябва да свързваме Коледа с някакъв дебел господин, облечен в червено", заявил в неделната си проповед архиепископът на Ресистенсия Фабрисиано Сигампа без да крие гнева си. Висшият духовник заявил също, че според него е най-добре децата да знаят, че всъщност техните родители, а не "дебелият господин", са тези, които носят коледните подаръци "с цената на усилия и с Божията помощ".

Гневът на аржентинския прелат срещу щедрия и добродушен старец бил предизвикан от намерението на градските власти да издигнат в центъра на града къщичка на Дядо Коледа. "Когато тази къщичка с нейния дебел господин, облечен в червено, бъде открита, ще завалят рекламите. Затова не бива да се заблуждаваме, не бива да свързваме Коледа с това. Това не е Коледа, не е раждането на Исус", заявил архиепископ Сигампа.

В Аржентина Католическата църква е влиятелна институция и след гневния изблик на висшия духовник градските власти се отказали от проекта за "къщичка на Дядо Коледа". През 90-те години същият епископ скандализира обществото, като поръча в катедралата на г. Ла Риоха да бъде нарисувана фреска, на която до Богородица се мъдреше тогавашният президент Карлос Менем и представители на католическата йерархия.