„Труд” и „24 часа” с нови собственици
„Труд” и „24 часа” с нови собственици / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

„ВАЦ Медиа Груп” и „БГ Приватинвест” обявиха вчера, че са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България. Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество „БГ Приватинвест ГмбХ”, съобщиха от „Труд”.

Обект на продажбата са водещите вестници „24 часа”, „Труд” и „168 часа”, както и списанията на пресгрупата. Сред активите ще бъдат и печатницата на прес-групата и фирмата за разпространение „Стрела”.

„Приватинвест ГмбХ” е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия. За настоящата инвестиция са привлекли и местни партньори - Огнян Донев и Любомир Павлов.

ВАЦ навлезе в България чрез покупката през 1997 г. на водещите вестници „Труд” и „24 часа”.

„От няколко години имаме желание да навлезем на пазара на сериозните медии в България”, каза Карл Хабсбург, управител на БГ Приватинвест. Считаме, че независими и свободни медии са особено важни за една демокрация и вярваме, че можем да изиграем своята роля - като стратегически инвеститори със значителен медиен опит в централна и Източна Европа - за гарантиране на медийния плурализъм в България.. Особено се радваме, че имаме възможност да придобием именно пресгрупата на ВАЦ в България, която включва знакови заглавия като „24 часа”, „Труд” и „168 часа”.

„Целта ни е не само да запазим лидерските позиции на пресгрупата, но и чрез това да гарантираме свободата на словото в България”, допълни Христо Грозев, управител в българското дружество, придобиващо активите на ВАЦ.

„Гордеем се, че можахме да изиграем ключова роля в прехода на България към свободна и професионална преса”, каза Бодо Хомбах, управител на ВАЦ Медиа Груп. „Винаги сме се придържали към много високи журналистически стандарти във всички пазари и смятаме, че имаме отговорност към страните, в които работим - не само докато управляваме медии в тях, но и когато ги напускаме.