Парното може да поевтинее от Нова година
Парното може да поевтинее от Нова година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парното може да поевтинее от 1 януари, заради поисканото от "Булгаргаз" поевтиняване на природния газ с близо 2 процента. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той уточни, че в момента комисията изготвя точните разчети за „Булгаргаз" и за топлофикациите в страната. Според Семерджиев има възможност природният газ от следващият месец да е поевтинее с повече от 2 на сто.

Сметките на абонатите на топлофикациите може и да се понижат от Нова година, но само ако енергийният регулатор свали цената на природния газ с най-малко 5 на сто за първото тримесечие на годината, обясни Ангел Семерджиев.

"Всичко зависи от процента, с който ще намалим цената на природния газ. Това, което ни е предоставил "Булгаргаз", в момента го анализираме. Тяхното предложение е около 2 процента надолу. Има основание за още по-голямо намаление дори според нас", каза той.

Ако все пак комисията понижи цената на парното в разгара на отоплителния сезон, най-вероятно топломерите няма да бъдат отчетени извънредно, коментира Ангел Семерджиев. По думите му фирмите за дялово разпределение ще предпочетат по-евтин метод. "Най-вероятно това ще става по средностатистически данни, така че да се избегне пряко отчитане на топломерите и това е възможно. Разбира се, по-неточно е, особено при такива малки изменения", коментира шефът на регулатора.

Семерджиев подчерта, че в разчетите си за януари комисията ще предвиди и недовзетия приход за „Булгаргаз", който газовото дружество е натрупало през предходните тримесечия. До края на месеца енергийният регулатор трябва да реши какви ще са цените на природния газ и парното от 1 януари.