ІІ СОУ в Търговище с две традиционни благотворителни  акции
ІІ СОУ в Търговище с две традиционни благотворителни акции / Диляна Стойчева

Учениците от ІІ СОУ “Никола Маринов” в Търговище провеждат две коледни благотворителни акции. Чрез едната събират средства за абитуриенти-сираци от същото учебно заведение, другата е за дрехи и играчки, които ще бъдат предоставени на едно социално училище, две институции и едно защитено жилище.

Идеята се заражда преди три години в Училищния парламент на ІІ СОУ и се превръща в традиционна. И тази година момичета и момчета от художествените паралелки, и всички останали, проявили интерес, рисуваха картички в свободното си време. Това стана през последните месеци под ръководството на преподавателя Диана Ангелова.

До момента са подготвени над 150 картички. 22-ма представители на Ученическия парламент са се заели с продажбата на ръчно изработените поздравления. Определили са стойността им да е 1 лев. Много родители, роднини и познати вече са закупили картичка и са се включили в инициативата.

Със събраните средства учениците по традиция помогнат на свои връстници без родители, които ще бъдат абитуриенти през май. Тази година това е 1 младеж от учебното заведение, чийто баща е починал. През миналата година средствата бяха разделени между 8 абитуриенти. “Надяваме се, че навреме подаваме ръка на тези, които имат нужда от подкрепа”- сподели педагогът Мевзуне Бейтулова, която ръководи извънкласните занимания на учениците.

Другата благотворителна инициатива на младежите от ІІ СОУ е за събиране на дрехи за възпитаниците на Помощното училище в Търговище и за живеещите в защитеното жилище в с.Лиляк. По-малките дрешки, книжки и играчки, които са занесли учениците от началния курс, ще бъдат дарени на деца от Дом “Майка и дете” и Комплекса за социални услуги. Всяко дете, дарило нещо на връстник в нужда ще получи по традиция от Училищния парламент благодарствено писмо, което да го уважи и стимулира да бъде съпричастно и в бъдеще.