ВиК-Благоевград с отнет лиценз?
ВиК-Благоевград с отнет лиценз? / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

"Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Благоевград е с отнет лиценз от 11 ноември тази година, алармират от Гражданско сдружение "ЕКИП" след извършена справка в централния професионален регистър на строителя.

Според българското законодателство строителите, изпълняващи строежи от първа до пета категория съгласно Закона за устройство на територията или отделни видове строителни и монтажни работи, посочени в Националната класификация на икономическите дейности, позиция "Строителство", подлежат на вписване в Централния професионален регистър на строителя, посочват от "ЕКИП".

В същия регистър, с протокол N-272/11.11.2010г, юридическото лице „Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Благоевград е заличено. Това заличаване води до забрана за извършване на строителни дейности от дружеството за срок минимум от 1 година - чл. 22 (2) от Закона за камарата на строителите.

Според представители на строителната комисия към ГС "ЕКИП" администрацията на ВиК - Благоевград в лицето на управителя Божидар Спасов не си е свършила работата и с бездействието си застрашава водоснабдяването на територията на Благоевградска област.

В този случай санкцията, която се налага на фирмите, неизпълняващи законовите разпоредби, се определя в чл. 237 (1) т.8 от Закона за устройство на територията и е в размер от 50 000 до 100 000 лв.

"Като защитници на интересите на гражданите от община Благоевград, ние сме длъжни да зададем следните въпроси: Ще има ли Община Благоевград нормално водоподаване през следващата година, ако отговорът е "да", то кой ще извършва тази дейност, след като „ВиК” няма задължителната регистрация; за чия сметка ще бъде санкцията, след като основният приход на дружеството е от събиране на такси за вода, както и ще има ли последствия за отговорните лица, които са допуснали този абсурд", пишат в позиция до медиите от ГС "ЕКИП".

"Водоснабдяване и канализация" град Благоевград е регистрирано като еднолично дружество с ограничена отговорност със 100% държавно имущество на 16 декември 1991 г. с решение на Благоевградски окръжен съд. Предмет на дейност на предприятието е водоснабдяване и канализация, пречистване на водите и инженерингови услуги в страната и чужбина. Дружеството извършва и текущ, авариен ремонт на републиканската ВиК мрежа, както и строителство и реконструкция на водопроводи и канализации". Това е отбелязано за водното дружество на интернет страницата на областното представителство на Камарата на строителите.