Паскалев: Бюджет 2011 поставя българските общини в крайно неизгодна ситуация
Паскалев: Бюджет 2011 поставя българските общини в крайно неизгодна ситуация / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова, архив

В Бюджет 2011 г. има тежки рискове - в изплащането на пенсии, трудности в системата на здравеопазването и наглото прехвърляне на отговорност от страна на правителството към общините. Това заяви кметът на Благоевград Костадин Паскалев днес по време на брифинг, на който експерти от гражданско движение АБВ представиха позиции за бюджета през следващата година, предаде  БГНЕС.

Паскалев се оплака и от тежка полицейщина на правителството - общината му е подготвила 16 европейски проекта и има 16 прокурорски проверки. Бюджет 2011 е един пореден пример за силна арогантност, бабаитлък и слаб продукт, в него няма политики, отсече евродепутатът Ивайло Калфин. Според него, бюджетът прилича на "Калинка, която си говори по телефон "Верту" китайско производство". Европейските средства отиват в няколко големи инфраструктурни обекта в България, концентрацията на европейските програми води до изкривяване на тяхното използване, подчерта той. В момента всички вадят цифри за усвояване на европейски средства, които нямат нищо общо с истината, подкрепи го Паскалев.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев изрази опасения, че българските общини са поставени в крайно неизгодна ситуация с Бюджет 2011 с намалените приходи и последващата по-малка икономическа активност. При този финансов недоимък държавата чрез бюджета не поема ангажимент за усвояване на европейски средства, смята той. Според него има нещо непочтено в този бюджет- "управляващите обявиха, че няма да увеличават данъците, но прехвърлиха това на главата на общините, това е нагло прехвърляне на отговорност". Правителството не трябва да допуска тежък риск- да не се усвояват европейски средства и администрацията да заспи при обработването на проектите, каза Паскалев. Отказът от публични услуги през 2010 г. беше началото, а следващата година с този бюджет ще се затвърди тази политика. "Това, според мен е цинизъм", отсече кметът на Благоевград.