КНСБ няма да сезира Конституционния съд за отпадането на точковата система
КНСБ няма да сезира Конституционния съд за отпадането на точковата система / netinfo

КНСБ няма да сезира Конституционния съд или президента заради окончателно гласуваното отпадане на точковата система за пенсиониране от началото на следващата година, заяви изпълняващият длъжността президент на конфедерацията Пламен Димитров.

По думите му Синята коалиция няма основание да се обръща към съда относно промените, касаещи прехвърлянето на индивидуалните партиди на част от категорийните работници в НОИ, тъй като това се прави и по сега действащия кодекс за социално осигуряване.

„Ако днес се пенсионира човек, който има партида в професионалните фондове, фондовете не плащат нищо. Това, което е по неговата партида, го превеждат в НОИ и то една трета от парите, които човекът трябва да получи като пенсия, която му се определя за ранно пенсиониране. Така че това става в момента. Какво ще стане на 2 януари догодина – подобно нещо ще стане, само че не за една година, а за четирите години, събрани накуп. Къде  е разликата, къде е национализацията, че не я разбрах нещо”, попита риторично Пламен Димитров.