Уволниха зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев
Уволниха зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев / снимка: БГНЕС
Уволниха зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев
35736
Уволниха зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев
Уволниха зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев
  • Уволниха зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев
  • Уволниха зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев

Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев е освободен от длъжност. Системна липса на диалог и комуникация с организациите в киноиндустрията - това са официалните мотиви, огласени от правителствената пресслужба, с които премиерът Бойко Борисов освобождава от поста Дерелиев.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че решението за освобождаване от длъжност на Дерелиев е взето на среща тази сутрин с кинодейци в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов.

„Той не може да продължи да е заместник-министър. Такива ги е забъркал там, че е създал напрежение в гилдията и затова незабавно го уволних", заяви премиерът.

Преди официалното потвърждение за освобождаването на Дерелиев Дарик се свърза с него, той каза само че научава от нас новината и не би коментирал, докато тя е неофициална. По- късно спря да отговаря на мобилния си телефон.

Ето обаче какво заяви за Дарик Дерелиев преди дни за исканата му оставка и за пътуването до Венеция: „За мен реакцията на кинодейците е крайно агресивна, абсолютно неоснователна и съвършено нелепа. Това са абсурдни неща, не виждам какво да ги коментирам. Просто разговорът само за пари, тропането с крак, искането на оставки е един път, който води до никъде".

От БСП определиха отстраняването на зам.-министъра на културата Димитър Делериев като „бушон". Отиде си не този, който трябва, коментира Петър Курумбашев от левицата. По думите му проблеми с комуникацията с киносредите има министъра на културата. Курумбашев допълни, че поисканата от БСП оставка на Рашидов остава на дневен ред. Недостойно е той да се спасява през един зам.-министър, каза още депутатът. По думите му от БСП настояват за още оставки.

Бойко Борисов заяви, че няма да има нов заместник-министър на мястото на уволнения Димитър Дерелиев. Другият заместник на Вежди Рашидов - Митко Тодоров, ще поеме ресора кино.

Димитър Дерелиев беше член на българската делегация на кинофестивала във Венеция - визата в началото на септември, която предизвика скандал след като стана ясно, че разноските по пътуването да платени от частна фирма, собственост на българката Мишел Бонев. Вчера премиерът Бойко Борисов изрази публично съжаление, че е подписал разрешение за командировка на министъра на културата Вежди Рашидов във Венеция. "Грешката е моя, ще бъда по-внимателен, като подписвам командировки", обеща министър-председателят.Междувременно оставката на Дерелиев и на министър Вежди Рашидов беше искана през последния месец от кинодейци и хора от областта на културата заради обсъждана промяна, свързана с финансирането на българското кино според Закона за филмовата индустрия.