Екстрадиран от Испания наркоман влезе в затвора
Екстрадиран от Испания наркоман влезе в затвора / МВР, архив

Наркозависимият благоевградчанин Благой Ангелов, който бе екстрадиран от Испания, влезе в Бобовдолския затвор. Младият мъж, който повече от пет години се лекува в наркокомуна край Мадрид, вече излежава влязла в сила присъда за кражба на въдица и рибарски принадлежности, постановена задочно през 2008 година от магистратите в Благоевград, научи Дарик.

До дни в затворническа килия ще влязат още шестима осъдени благоевградчани, арестувани от властите в Испания в началото на месец ноември. Спрямо тях бе издадена европейска заповед за екстрадиция. В групата са Владимир Лазов, Димитър Семкаров, Иво Раклеов и други трима зависими от твърдата дрога младежи, получили строги присъди за кражби, в условията на рецидив.

Междувременно Областният съвет за наркотични вещества в Благоевград и сдружението на майки срещу дрогата подписаха преди месец петиция за помилване на осъдени младежи и девойки, които доброволно от години се лекуват от зависимост в специализирани терапевтични общности. Петицията е иницианирана от Центъра за безвъзмездна помощ на наркозависими, председателстван от Диана Реча. Пред президента Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов и правосъдния министър Маргарита Попова, майките на наркозависими от Благоевградско настояват да бъдат помилвани децата им, които според тях не са престъпници, а болни, нуждаещи от навременна помощ.

"Трябва незабавно да се извърши промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, а именно - за алтернатива на постановена ефективна присъда на лица, употребяващи наркотични и упойващи вещества и извършили вследствие на това леко криминално деяние, да им бъде предоставена алтернатива да изберат дали да се лекуват, като периодът на осъждане да бъде приспаднат от времето на пребиваване в болнично заведение или наркокомуна, или да излежат присъдата си в затвора", са част от исканията в петицията до президента и министър-председателя.