„Доктор” разтърси от смях публиката на Благоевград
„Доктор” разтърси от смях публиката на Благоевград / netinfo

Постановката „Доктор” - поредното ново силно заглавие в репертоара на ДТ „Никола Вапцаров”в Благоевград разтърси от смях публиката на своята премиера снощи, съобщи говорителят на културната институция Силвия Домозетска.  Големият балкански сатирик и шегобиец Бранислав Нушич е написал комедията през 1936 година, но явно модерното днес „купуване” на дипломи и съвести има стари балкански и европейски корени щом още тогава Нушич го отразява и осмива по оригинален и неустоимо смешен начин.

„Доктор” е ярка сатира на балканските обществени нрави, написана с добродушна усмивка и със сълза в окото, един поучителен „открит урок”, на който зрителите не само да се посмеят, а и да огледат себе си в колоритните и до болка познати персонажи.  В главната роля е ненадминатият комедиен актьор Петър Кьосев, който  отбелязва своя 60 годишен юбилей и блестящото му изпълнение на Живота Цвийович е доказателство, че и на 60 години Пепи Кьосев може да разсмива публиката до сълзи.

Режисьор на постановката е Бойко Богданов, който и в този спектакъл работи в тандем с дъщеря си Цвета Богданова - автор на костюмите и сценографията. Баща и дъщеря Богданови поставиха на благоевградска сцена и друга култова постановка „Гласовете ви чувам” по Димитър Талев, която е сред най-гледаните спектакли в благоевградския театър.

„ Живеем в епоха на труден, муден и ленив вече над 20 годишен преход, много от хората живеят в стрес и не искам в театъра да ги товарим с тежки и философски произведения” – казва режисьорът и допълва, че в избора си на заглавие следва мотото на Просвещението „ Развличай поучавайки”. Според Богданов „Д-р” на Нушич действа „като компрес срещу стрес” – „Чрез театъра искам да сложа на болката компрес от човечност” – казва Бойко Богданов.

В „Доктор” характерните балкански черти са омесени в комични и заплетени ситуации, които карат зрителите да се превиват от смях. Разбира се за това заслуга имат и актьорите, които са от всички поколения в трупата на благоевградския театър. На сцената излизат и най-малките – децата на актьорите. В ролята на Пепика е сладката дъщеричка на Соня Дюлгерова – Николета, момчето с букет е синът на Жанет Керанова – Михаил Зарев.

Всички актьори се раздадоха до край на сцената в премиерното представление.Освен дълги аплодисменти и усмивките на публиката, екипът получи кошници с цветя от кмета на Благоевград Костадин Паскалев, от ректора на ЮЗУ – Благоевград проф. д-р Иван Мирчев, от Радио Благоевград, от колегите от Кукления театър и от Драматичния театър в Благоевград.