Калина Илиева няма да бъде съдена в Германия
Калина Илиева няма да бъде съдена в Германия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Калина Илиева няма да бъде съдена в Германия за фалшивата диплома, съобщи БНТ. Прокуратурата там е прекратила разследването поради липса на доказателства, че деянието е извършено на територията на федералната република. Говорителят на прокуратурата в Берлин е уточнил, че единствената пряка връзка с Германия е използването името на висше училище.

Междувременно днес БСП поиска създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разследва назначаването и освобождаването от поста директор на Държавен фонд „Земеделие" на Калина Илиева. От левицата настояват да стане ясно дали е имало оказан натиск при назначаването на Илиева на поста. Социалистите предлагат комисията да бъде създадена на паритетен принцип и да разследва случая един месец.

В края на миналия месец от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че дипломата на бившата шефка на ДФ "Земеделие" Калина Илиева е фалшива, като се позоваха на писмо от Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Министърът на земеделието обясни, че докато е заемала висшия пост, тя е засипвала с писма за нередности МВР, прокуратурата и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Калина Илиева беше освободена от поста изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", след като роди, с което изненада дори земеделския министър. Преди това, няколко месеца тя е представяла болнични листове за здравословно неразположение.