Образователната комисия одобри промените в закона за БАН
Образователната комисия одобри промените в закона за БАН / netinfo
В парламента дебатират промени в закона за БАН
35653
В парламента дебатират промени в закона за БАН
В парламента дебатират промени в закона за БАН
  • В парламента дебатират промени в закона за БАН
  • В парламента дебатират промени в закона за БАН

С гласовете на депутатите от ГЕРБ промените в закона за БАН, внесени от мнозинството, бяха приети на първо четене в образователната комисия в парламента. Народните представители от „Атака" гласуваха „въздържал се", а независимите и тези от БСП и ДПС - против. Комисията единодушно прие предложенията за промени, внесени от Лютви Местан от движението, които предвиждат академията задължително да представя в парламента годишен доклад с отчет за дейността и разхода на средства.

Промените предвиждат отделните институти в академията да са създават, преобразуват и закриват с решение на Министерския съвет по предложение на образователния министър. Управляващите предлагат всеки институт да премине поотделно на пряко финансиране през Министерство на образованието и науката. Според вносителите това ще доведе до оптимално използване на финансовите ресурси в академията.

„Всеки един от институтите на Академията придобива голяма автономия, по-голяма самостоятелност, стават самостоятелни разпоредители на бюджетни кредити, което всъщност се отразява върху самостоятелността на всеки един български учен, който работи в тези институти. И това не е може да не се адмирира", изтъкна образователният министър Сергей Игнатов.

„Това, което се случва вътре като финансиране и като начин на разпределение и делегиране на отговорности, никъде и по никакъв начин не става ясно, няма отчетност и няма маркери, по които то да бъде премерено", обърна се Ирена Соколова от ГЕРБ.

„Този проект руши устойте на Българската академия на науките, институция с 141-годишна история. На практика извършват нещо, което е недопустимо в българската история. В подобна ситуация БАН никога не е изпадала", каза по време на дискусията председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

„Българската академия на науките - това са институтите на БАН. Когато вие отнемате институтите, вие ликвидирате и самия орган", заяви Лютви Местан от ДПС.

„Естествено, че в БАН може да има глупци, търтеи, дори идиоти. Но аз питам в коя институция няма идиоти. Така че тук става дума по-отдалече да се види. Може би, наистина някакви апендикси ще останат незаслужено, но не може заради това да се слага такава секира", коментира ситуацията и проф. Андрей Пантев от БСП.