Австралия обвини САЩ, а не Уикилийкс, за публикуването на секретни документи
Австралия обвини САЩ, а не Уикилийкс, за публикуването на секретни документи / снимка: Reuters

Австралийското правителство заяви днес, че САЩ, а не основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, са виновни за непозволеното разкриване на близо 250 000 секретни американски дипломатически документа и каза, че правна отговорност носят тези, които са предоставили материалите, съобщи Ройтерс.

 

"Самият господин Асандж не е отговорен за неупълномощеното публикуване на 250 000 документа от дипломатическата комуникационна мрежа на САЩ", заяви в интервю за Ройтерс австралийският външен министър Кевин Ръд.

 

"Американците са отговорни за това", каза Ръд, който е описан в една от публикуваните телеграми като "маниак на тема контрол".

 

Според него "изтичането" на материалите повдига въпроса доколко адекватна е сигурността на американските дипломатически документи.

 

"Мисля, че наистина могат да бъдат зададени въпроси за адекватността на техните (американските) системи за сигурност и за нивото на достъп на хора до тези материали за продължителен период от време", каза той, пише БТА.

 

"Главната отговорност, а оттам и правната отговорност, носят лицата, отговорни за първоначалното неупълномощено оповестяване", добави Ръд.

 

Асандж защити днес дейността на "Уикилийкс", като заяви, че тя е изключително важна за разпространението на демокрацията, и сравни себе си с медийния магнат Рупърт Мърдок в стремежа за разкриване на истината.