На празника пребиха двама студенти в София
На празника пребиха двама студенти в София / Sofia Photo Agency, архив
На празника пребиха двама студенти в София
35619
На празника пребиха двама студенти в София
На празника пребиха двама студенти в София
  • На празника пребиха двама студенти в София
  • На празника пребиха двама студенти в София

Момче и момиче на 23 години бяха пребити през изминалата нощ в Студентски град. Двамата били нападнати от трима неизвестни мъже около 5.00 ч. сутринта пред денонощно заведение за закуски близо до 41-ви блок в квартала.

Момичето и момчето са приети в Окръжна болница в София. Според лекари няма опасност за живота им. За момента причините за побоя не са известни, но най-вероятно става дума за спречкване между нападателите и студентите. Момчето е студент от Турция, а момичето от Македония.

Полицаи от Седмо РПУ издирват биячите, съобщиха от МВР.

От МВР отправиха призив към студентите да внимават на днешния празник. Според статистика на полицията с всяка изминала година се увеличават тежките инциденти по време и след студентския празник 8 декември.

За първи път студентският празник - 8 декември, се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември - в Деня на Св. Седмочисленици /на 25 ноември по стар стил/ - един от които е и Св.Климент Охридски. Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник. На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.