„Уикилийкс” продължава с публикуването на поверителни грами
„Уикилийкс” продължава с публикуването на поверителни грами / Reuters

Ден след задържането във Великобритания на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, публикуването на поверителни американски дипломатически документи продължи с нова партида грами. Докато австралийски официални представители заявяват готовност за консулска помощ на Асандж, "Мастъркард" прекрати плащанията за "Уикилийкс".

Министерството на външните работи на Австралия съобщи, че генералният консул на страната в Лондон е разговарял с Асандж вчера след ареста му, за да се увери, че той има юридически представител. Външният министър Кевин Ръд заяви, че Австралия ще подкрепи Асандж както би постъпила с всеки друг австралийски гражданин, който е бил задържан в чужбина. Ръд добави, че Асандж има право на презумпцията за невинност както всеки друг гражданин на Австралия.

Британски съдия отказа на Асандж освобождаване под гаранция след като основателят на "Уикилийкс" се зарече да се бори срещу опитите да бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван по разследване за сексуални престъпления.

Междувременно стана факт първата нова публикация на поверителни документи откакто Асандж бе задържан. Организацията "Уикилийкс" публикува нова партида поверителни грами на Държавния департамент на САЩ, като на основния действащ сайт на "Уикилийкс" се появиха нови 97 документа, отнасящи се до работата на посолството на САЩ в Мадрид и на американското консулство в Рио де Жанейро.

Други разкрити от "Уикилийкс" поверителни американски дипломатически документи сочат, че британското правителство се е опасявало, че Либия ще предприеме груби действия, ако атентаторът от Локърби умре в затвора. В грама от 2009 г. посланикът на САЩ в Либия Джин Крец пише, че либийски официални лица заплашили да ограничат политическите връзки ако Абделбасет ал Меграхи не бъде освободен от шотландския затвор, където излежаваше доживотна присъда. Крец пише още, че либийските представители намекнали, че британците в Либия "ще са подложени на риск". Освобождаването на Меграхи е извършено след оказан натиск от либийския лидер Муамар Кадафи, се казва в депеша на сътрудник на Държавния департамент. Според документа Кадафи заплашил, че ще прекъсне всички търговско-икономически отношения с Великобритания и ще оказва натиск над британските дипломати в Либия, ако Меграхи не бъде освободен и предаден на Либия.

Алжир е дал съгласието си през януари тази година за американски разузнавателни полети над негова територия срещу обекти на северноафриканския клон на терористичната мрежа Ал Кайда, предаде Франс прес, като се позова на американски дипломатически телеграми, отново разпространени от сайта "Уикилийкс". Това е станало срещу условие разузнавателните мисии на американски военни самолети да нямат пряка връзка с действия на земята. "Никоя страна не е по-важна от Алжир в борбата срещу Ал Кайда", гласи оценката на посолството на САЩ в тази държава. Алжирският президент Абделазиз Бутефлика бил казал на американски дипломати, че страната му "иска да е стратегически партньор, а не противник". "В определени случаи, обаче, ще има граници на сътрудничеството", уточнил той.

И докато публикациите на поверителни документи продължават, "Мастъркард" прекрати плащанията за "Уикилийкс", предаде ИТАР-ТАСС. Спирането на плащанията за "Уикилийкс" чрез банкови карти на "Мастъркард" бе обявено от "Виза Юръп", която осъществява плащанията за Европа. Според техни представители плащанията се преустановяват докато тече разследването на дейността на "Уикилийкс", обвинена от САЩ в незаконно публикуване на поверителни официални документи. Решението за блокирането на плащанията означава, че притежателите на банкови карти "Виза" и "Мастъркард" няма да могат да превеждат дарения по интернет за "Уикилийкс". Организацията също така няма да може да ползва тези глобални системи за плащане на услугите по поместването на поверителните документи в интернет. По-рано прекратяване на паричните преводи за "Уикилийкс" обяви и американската компания за разплащания по интернет "ПейПал".