Разбиха група с кокаин на неврокопчанин
Разбиха група с кокаин на неврокопчанин / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Близо 5 килограма кокаин откриха при проведена специализирана операция служители от ГД "Борба с организираната престъпност" и колегите им от Благоевград. Неутрализирана е престъпна група, изградила мрежа от куриери, които пренасяли дрогата от Латинска Америка за страната ни и за страни от ЕС.

В хотел в близост до град Гоце Делчев са задържани Марин Милев, на 56 години, който е криминално проявен и Цветомир Цонев, на 35 години от Добрич, смятан за основен куриер на организираната престъпна група. Край гоце Делчев са заловени още Андрей Андреев и Валентин Тодоров, от Варна и Елин Пелин. Установено е, че задържаните трафикирили кокаин от Южна Америка до България, като поглъщали неустановено количество дрога. Задържан е Георги Милчев от Разлог, съучастник на наркомулетата от Добрич.

Антимафиоти установили, че пренасяният от куриерите кокаин е предназначен за 30-годишния Димитър Диамандиев от Гоце Делчев, който не бил открит в дома си и е обявен за издирване. Рано тази сутрин той е арестуван в София, научи Дарик. Димитър Диамандиев бе арестуван преди месеци по време на акция "Тотаджиите", но бързо след това магистратите го пуснаха на свобода с парична гаранция от 10 000 лева.

В хода на акцията установили, че за трафика били ползвани така наречените наркомулета, които срещу заплащане пренасяли наркотика по маршрута. Установени са множество начини за камуфлиране на кокаина–в куфари, багажни чанти, сувенири, чрез поглъщане, в капсуловани предмети, впити в дрехите. Тези куриери са набирани от района на София, Елин Пелин и Добрич и Гоце Делчев.

При извършените процесуално-следствени действия са иззети кокаин, множество мобилни телефони и около 3000 евро.